САЩ евакуират военни от самолетоносача „Рузвелт“

САЩ евакуират военни от самолетоносача „Рузвелт“ Военноморските сили на САЩ евакуират хиляди моряци от атомния самолетоносач “Теодор Рузвелт“ в Гуам, след като капитанът му предупреди, че огнищет на коронавирус заплашва живота на екипажа.
Досега са диагностицирани 93 случая на COVID-19 сред членовете на екипажа от 4 800 души, съобщи АФП.
От Пентагона заявиха, че са организирали бързо запазването на хотелски стаи на тихоокеанския остров за голяма част от персонала на самолетоносача, като същевременно на кораба е оставен екипаж от незаразени моряци, които да поддържат системите му.
Планът е от „Теодор Рузвелт“ да слязат максимално количество хора, а на борда да останат само толкова, колкото са необходими за изпълнението на дежурни задължения.
Досега почти 1 000 души от екипажа са свалени, но през следващите няколко дни броят им ще достигне 2 700. На самолетоносача трябва да останат около 1 000 човека, за да поддържат плавателния съд, в който в момента се провежда щателна дезинфекция.
По-рано капитанът на самолетоносача обяви, че вирусът се разпространява неконтролируемо и поиска да му бъде оказана незабавна помощ за поставяне на екипажа под карантина.
Губернаторът на Гуам Лу Леон Гереро заяви, че военните са я уверили, че всички моряци, стъпили на острова, са дали отрицателни тестове за коронавируса.
Тя призна, че местните жители са загрижени от факта, че моряците са допуснати да слязат в Гуам, където има 77 потвърдени случая на COVID-19, включително три смъртни случая. Но все пак има „морално задължение“ да се помогне на нуждаещите се.
02.04.2020, 10:47 часа
874 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha