Джонсън поиска повече тестване на населението, за да се спре епидемията

Джонсън поиска повече тестване на населението, за да се спре епидемията Британският премиер Борис Джонсън обеща да бъде засилено тестването за коронавирус и заяви, че това е ключът към преборване на епидемията. Той каза това след критики към правителството му, че тества много по-малко хора от някои други европейски страни, предаде Ройтерс.
"Сериозно ще увеличим тестването", заяви Джонсън от жилището си на "Даунинг стрийт", в което е в доброволна изолация, след като даде положителна проба за вируса. "Искам да кажа нещо специално за тестването, защото това е много важен въпрос", добави британският министър-председател. "Както казвах седмици наред, това е начинът: ето така ще решим пъзела с коронавируса, ето така ще го победим", заяви Джонсън.
Великобритания, която отначало възприе доста по-сдържан подход към коронавируса, бе подложена на доста критики, че прави много по-малко тестове, особено сред медицинския си персонал на първа линия.
Докато Германия тества по около 500 000 души на седмица, сегашният капацитет на Обединеното кралство е само за около 12 750 на ден, число, което правителството каза, че иска да удвои до средата на април. Той каза, че трябва да се засили използването на тестове, които показват дали е прекарано вече заболяването, за да може хората да ходят на работа, уверени, че не може да се заразят или да заразят някого. Освен това хората трябва да знаят, че са носители на вируса, за да не се самоизолират у дома напразно, каза Джонсън и добави, че това е много важно преди всичко за персонала на Националната здравна служба.
Към вчерашния ден сутринта в Обединеното кралство са били направени тестове на 152 979 души. За 29 474 от тях тестовете са били положителни. Към 17 ч. по Гринуич на 31 март в кралството са починали 2352 души, дали положителна проба.
Министри дадоха да се разбере, че един от факторите да се правят по-малко тестове, отколкото в други страни, е недостигът на необходимите химикали, макар че индустрията заяви, че нужните реагенти се произвеждат и доставят на Националната здравна служба. Това доведе до обвинения, че Обединеното кралство прекалено бавно се е подготвило за епидемията. Първоначалният британски подход към противодействието на вируса внезапно се промени, след като математически модели показаха, че в Обединеното кралство може да умрат четвърт милион души. Това доведе до по-строги мерки.
02.04.2020, 12:49 часа
491 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha