Извънредно положение: Забраняват събирането на дългове и забавени вноски по кредити

Извънредно положение: Забраняват събирането на дългове и забавени вноски по кредити Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за извънредното положение, които днес ще обсъжда правната комисия, за да бъдат гласувани в понеделник.
Депутатите от управляващата партия предлагат на парламента да замрази всички действия на банките, фирмите за бързо кредитиране и колекторските фирми по събирането на неплатени вноски и дългове.
От 13 март до края на извънредното положение се забранява начисляването на лихви за забава на вноските и неустойки по кредитите, както и по лизингите. Те не могат да бъдат и предсрочно изискуеми по време на извънредното положение. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и всички други кредитни институции според едноименния закон. Забранява се и изземването на вещи на длъжниците. Банките и останалите финансови институции няма да имат право да развалят договорите и да изземват имущество на гражданите. Промяната е записана в чл. 6 от закона.
Забраната се отнася и до случаите, когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, или с други думи законът връзва ръцете и на колекторските фирми, изкупили дълговете на длъжници.
Управляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат само за борба с коронавируса и лечение на заразени български граждани. Намаляват се и санкциите за нарушение на карантината в Закона за здравето, като глобата се редуцира в размер на 300 до 1000 лева, вместо сегашната, която беше 5 000 лева.
За промените подробно оповести в профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и член на правната комисия. Тя е сред вносителите, заедно с председателите на бюджетната комисия Менда Стоянова и на правната комисия - Анна Александрова, колегите им Красимир Ципов и Димитър Лазаров.
Предстои народните представители да обсъдят направените предложения на заседание на Комисията по правни въпроси. В дневния ред на заседанието е второто четене на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.
 
05.04.2020, 09:52 часа
8923 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha