Заради спекулата: Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден

Заради спекулата: Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден От началото на извънредното положение поскъпване по борсите и тържищата се отчита предимно при плодовете и зеленчуците.
Засилени проверки ще има в цялата страна по Великден и Гергьовден. Освен магазините и пазарите, тази година заради извънредното положение ще се следят и обектите, които доставят храна до домовете. Колко ще ни струва празникът?
От началото на извънредното положение поскъпване по борсите и тържищата се отчита предимно при плодовете и зеленчуците. На едро например цената на килограм лимони е скочила почти двойно. В дните преди Великден и Гергьовден активно ще се следи безопасни ли са основните продукти, които слагаме на празничната трапеза, като агнешко, козунаци, яйца, бои и салати. Очакванията са килограм агнешко от обора да струва около 5 лв., а в търговската мрежа – 15.
За да се подкрепи родното производство по време на извънредното положение, животновъдите искат търговците да изкупуват и предлагат само българско агнешко.
“Почти всички големи вериги склониха да го направят. Няма да има ситуация, като миналата година с вноса. Остана и по-малките търговци да предприемат тази крачка“, каза Симеон Караколев – Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
Ударът на кризата вече усещат и зеленчукопроизводителите в Санданския край. Отглеждането на продукцията изисква същите грижи и разходи, но пазар – няма.
„Къде ще се издава тази стока, и най-малкото като има внос, тоя внос направо те унищожава, унищожава ни като цяло”, на мнение е производителят Владимир Петров.
По борсите с плодове и зеленчуци обаче от няколко дни тировете с вносна стока са намалели наполовина. И цените на цитрусите устремено тръгнаха нагоре.
От комисията, която следи пазара на едро, не очакват спекула с цените по празниците. И успокояват, че складовете са пълни с продукти.
„Ако потребим домати, които в момента падат, зелена салата и зелен лук, агнешко и яйца – ние ще платим точно толкова, колкото сме платили 2019 г. Нека всеки един от нас да вземе решение – да си закупи българско месо и по този начин ще подкрепи българската икономика”, каза Владимир Иванов – Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.
05.04.2020, 12:09 часа
394 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha