Заради извънредното положение: 3 000 души на ден остават без работа

Заради извънредното положение: 3 000 души на ден остават без работа Около 3 000 души на ден остават без работа заради извънредното положение. Над 7 178 регистрирания има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Не малка част от тях - 5 075 споменават, че пряко или косвено това се дължи на кризата с коронавируса, заяви главният директор на ГД "Услуги по заетостта" Кремена Калчева.
Тя каза, че в петък последните данни за безработните са общо 236 142, над 45 000 са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март. Има определени места, в които хората, събиращи се пред Бюрата по труда, са повече. Варна е един от тези градове, повече хора има в областните градове, защото там е по-голямо населението.
Хората, които се регистрират в бюрата по труда, трябва да направят това по настоящ или по постоянен адрес и именно затова в областните градове се случва да има повече струпвания пред вратите на бюрата по труда, уточни експертът.
Хората може да се регистрират и онлайн. Агенцията по заетостта е осигурила три възможности. За две от тях е необходимо хората да имат или електронен подпис, или ПИК на НОИ. Третата възможност използва електронната поща на съответното бюро по труда, данните, които лицето ще подаде, трябва да бъдат достоверни, защото те ще бъдат потвърдени и по служебен път - по имейл или по телефона.
Има и друга възможност - по пощата също може да се изпрати заявлението за регистрация.
"За хората, които очакват да получават обезщетения при безработица, е хубаво да напомня, че регистрацията в Бюрото по труда за търсене на работа е едно от условията, за да се кандидатства за обезщетение от НОИ", каза още Кремена Калчева.
"За периода на извънредното положение хората за улеснение могат да направят регистрацията си в Бюрото по труда и заедно с това да подадат обезщетение за безработица, но това обезщетение също може да се подаде по електронен път към НОИ, както и чрез пощенски оператор също към НОИ".
06.04.2020, 08:55 часа
546 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha