Починалите от коронавируса във Франция надхвърлиха 12 хил. души

Починалите от коронавируса във Франция надхвърлиха 12 хил. души Във Франция от новия коронавирус до момента са починали 12 210 души, в това число 8044 в болници и 4166 в старчески домове, съобщи генералният директор на здравеопазването Жером Саломон, цитиран от Франс прес.
Новите починали в болници са 412 души за последния ден. За старческите домове това число е 929 души, но това преброяване е започнало чак в края на март и не е могло да бъде актуализирано в сряда заради технически проблем.
За пръв път от началото на епидемията броят на пациентите в реанимация регистрира спад върху 24 часа със 7086 пациенти, или 82 по-малко от предишния ден.
Този показател, който се следи отблизо от професионалистите, защото показва какъв е натискът върху здравната система, позволява да се допусне, че епидемията постепенно се забавя, каза Саломон.
Той обаче отбеляза, че ако настъпва плато в епидемията, то е много високо и трябва да продължат усилията по самоизолация и социално дистанциране на французите.
САЩ преминаха прага от 16 000 починали от новия коронавирус по данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.
Към 20.30 ч. местно време вчера (01.30 ч. по Гринуич тази нощ) епидемията е взела 16 478 жертви в страната, сочат данните на университета, които непрекъснато се актуализират. За последните 24 часа са починали 1783 души. За сравнение предишният ден новите починали са били 1973 души.
Броят на заразените в САЩ вече е над 460 000 души, което е над една четвърт от общата световна бройка.
САЩ вече са на второ място по брой жертви на новия коронавирус. На първо е Италия с 18 279 починали, а на трето - Испания с 15 238 починали.
Епицентър на епидемията в страната е щатът Ню Йорк с над 7000 починали, в това число 799 през последното денонощие. За сметка на това броят на новоприетите в болница пациенти с COVID-19 е най-ниският от началото на епидемията, съобщи губернаторът Андрю Куомо.
Йемен съобщи за първи случай на новия коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на здравните власти.
Заразеният е бил диагностициран в южната провинция Хадрамаут, която е под контрола на международно признатото правителство на страната. Той получава медицински грижи и е в стабилно състояние. Правителствената комисия за националното извънредно положение, която е председателствана лично от президента Абд Рабу Мансур Хади, увери, че са взети всички необходими мерки за избягване на евентуално разпространение на заразата.
Хуманитарни организации предупреждават за потенциално катастрофални последици, ако в Йемен избухне епидемия от новия коронавирус. Страната е опустошена от продължаващата пет години гражданска война между правителствените сили, подкрепяни от оглавявана от Саудитска Арабия сунитска коалиция, и поддържаните от Иран шиитски бунтовници хуси.
Вчера коалицията обяви едностранно прекратяване на огъня, за да може Йемен да се съсредоточи върху борбата с вируса.
10.04.2020, 09:35 часа
524 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha