Масови фалити на вестници! Шумен и Варна останаха без местна преса, Враца май ще ги догони

Масови фалити на вестници! Шумен и Варна останаха без местна преса, Враца май ще ги догони Възходът на сайтовете и въведеното извънредно положение в страната доубиха регионалния печат в страната, установи проверка на агенция BulNews.
Бързите и качествени материали на новинарските агенции забиха последния куршум в грохналото хартиено тяло на местните вестници. И преди коронавируса хората бяха спрели да ходят до будките, но след създалата се криза агонията на вестникарския пазар стана нетърпима.
От няколко дни Шумен и Варна останаха без местна преса, а куп градове, сред които и Враца, ги догонват с бързи темпове.
В морската столица фалира останалият единствен на пазара всекидневник „Черно Море“. Изданието започна да излиза преди малко повече от 20 години и през цялото време се конкурираше с „Народно дело“. На практика първо спря единият, а онзи ден и вторият. Така във Варна вече няма нито един местен вестник.
Подобна е и ситуацията във Шумен. Фалира единственият всекидневник „Шуменска заря“, който бе на пазара от 87 години.
Тежката криза взе жертва и във Враца. Преди нова година фалира всекидневникът „Конкурент“, който в началото на януари стана седмичник. В момента изданието агонизира и е въпрос на време напълно да изчезне от пазара.
Вестниците, като цяло, загубиха битката с информационните агенции и закономерно започнаха да фалират. Хората видяха предимството да получат бързи и качествени новини на телефона си в реално време и спряха да ходят до павилионите за хартиените издания.
Допълнително ситуацията се влоши и по линия на рекламодателите. Бизнесът започна да получава възможности да се популяризира по атрактивен и сравнително достъпен начин и веднага пренасочи своя ресурс към електронните медии. Така вестниците остана без приходи от продажби и реклами.
В повечето градове продължават да излизат около 25 седмичника, но това е против пазарната логика и благодарение на ината на техните собственици. Прогнозите са, че до края на годината от будките ще изчезнат над 70% от съществуващите местни вестници.
10.04.2020, 11:26 часа
4285 1
Коментари

Любомир Христов

10.04.2020, 18:51 часа
Вече не е новина, че Конкурент ще фалира. Това е видимо на будките, където вестникът стои и никой не го купува. Очаква го закономерна смърт и вече никой не може да го спаси.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha