"Правосъдие за всеки": Пишат се опасни закони на коляно, настава пълна законодателна боза

"Правосъдие за всеки": Пишат се опасни закони на коляно, настава пълна законодателна боза "Удължаването на извънредното положение не може да спре работата на една държава, на нейните системи - на властите, които гарантират, че тази държава е правова. На практика в България две от трите власти - парламент и съдебна система, не работят. Народното събрание се събра единствено за приемане на закона за извънредното положение и за бюджета. От съдебната власт работи само прокуратурата, т.е. една от страните в процеса, по един списък от дела, основно наказателни и административни, по които има открити заседания", заяви председателят на Инициативата "Правосъдие за всеки" Велислав Величков, според когото това ни води към диктатура.
Инициативата предложи серия от мерки, които да гарантират правата и свободите на хората по време на извънредното положение и да бъдат законодателно облечени. Сред тях са:

- частично отваряне на съдилищата, които да работят при строги мерки за безопасност, вкл. с поставяне на прегради и пускане само на представителите на страните по делото в залата;

- да заработи електронна размяна на документи;

- дистанционни съдебни заседания;

- Народното събрание да заработи, за да не се суспендира конституцията и да дойде диктатурата на изпълнителната власт;

- хората, чиито трафични данни се проследяват с цел контрол над поставените под карантина, да бъдат уведомявани, за да могат да обжалват;

- депутатите "да не си и помислят" да ограничават свободата на словото.

Според Величков изключително притеснително е, че няма ефективен контрол върху наказателно-прокурорските актове, с които се прилагат репресивни мерки и се ограничават граждански права и свободи. Величков напомни, че допреди 2 дни не са се завеждали дела по исковете, което означава, че ще се разпростре насрочването, а това ще рефлектира върху правата на гражданите.
Инициатива "Правосъдие за всеки" е притеснена, че в НС се пишат закони на коляно и в последния момент, често депутатите не знаят какво гласуват и настава "пълна боза" в законодателството, което рефлектира дългосрочно върху законодателството у нас.
"В късни доби минават опасни текстове, с които се ограничават права, и някои от тях не са само за периода на извънредното положение, а се записват в Наказателния кодекс за дълго време", смята Величков. А това ни вкарва в противоречие с Европейската конвенция за защита правата на човека.
"Не знам дали в света има затворена планина, когато гаранцията за силен имунитет е наличието на слънце, въздух и вода", възмути се той. 
"Коронавирусът в съдебната система, обявен от главния прокурор Иван Гешев, който разкри тъмен сценарий за компрометиране на системата за случайно разпределение на делата, започна още през 2015 г., когато главен прокурор беше Сотир Цацаров. Той участва в разработване на стратегията за случайно разпределение като член на ВСС", напомни Величков.
Според него е недопустимо сегашният шеф на държавното обвинение да сочи с пръст бившия правосъден министър Христо Иванов и шефа на ВКС Лозан Панов и неговите "три присъдружни дами" като врагове. "Това значи, че прокуратурата раздава присъди. Гешев реши да направи преврат в съдебната система. Ако магистратите, адвокатите и журналистите не реагират, ще минем от извънредно положение по здравословни причини в извънредно положение по прокурорски причини", коментира председателят на ИПВ.
Величков е категоричен, че някой се възползва от извънредното положение. "Трябва да разсечем Гордиевия възел на надделяване на прокуратурата в съдебната система", бе категоричен Велислав Величков.
13.04.2020, 13:58 часа
1281 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha