БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните на граждани под карантина

БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните на граждани под карантина БСП сезира Конституционния съд за достъпа на МВР до телефоните на граждани под карантина. Жалбата бе внесена в 12:30 ч от зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков и Георги Свиленски и секретарят на червената група Филип Попов.
Мотивите на социалистите обясни Крум Зарков.
"Внасяме в КС искане за обявяване на противоконституционни на текстове, които позволяват на МВР да проследяват чрез мобилните им телефони на граждани, обект на ограничителни заповеди по Закона за здравето. Пороците на тези текстове са много, но големият риск е, че те отварят широко вратата за злоупотреби и за масово проследяване на хора", заяви Крум Зарков пред медиите.
Депутатът от левицата обясни, че оспорваните текстове са били "пришити към Закона за извънредното положение".
"Под благопривидния предлог за защита на общественото здраве ГЕРБ и Обединени патриоти позволиха на МВР да проследява мобилните телефони без предварително съдебно решение", обясни Зарков.
Според социалистите това не е ограничение за времето на извънредното положение, а ще важи и занапред.
"Законопроектът беше направен по един "класически" за управлението стил - между първо и второ четене, без предварително обсъждане", каза още Крум Зарков.
Затова социалистите настояват конституционните съдии да се произнесат и по това каква е валидността на текстове, приети на второ чеене, без да са гласувани на първо.
Много от лобистките поправки и законодателните недоумици се случват именно по този път, изтъква Крум Зарков.
Първият подпис под искането е на лидера на партията Корнелия Нинова. То е подписано от още 62 народни представители.
"Когато медии и гражданско общество са натиснати до стената, Конституционният съд има особено важна роля за защита на демократичните устои на нашата държавност. Затова сме тук за отмяната на този опасен законопроект", добави Зарков.
На въпрос дали от левицата са търсили подкрепа от други партии, Зарков обясни, че всички останали политически сили са подкрепили текстовете.
Крум Зарков обърна внимание, че другите нарушители, които се локализират по този път, са терористите. „Не считаме, че е еднаква обществената опасност на предотвратяване на тежки престъпления и тероризъм, спрямо хора, поставени под една или друга карантина“, обясни още депутатът. Според него има достатъчно начини, по които органите да следят за изпълнението на мерките.
22.04.2020, 13:44 часа
849 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha