Подпомогнаха с близо 173 000 лева 1716 врачани

Подпомогнаха с близо 173 000 лева 1716 врачани Месечни социални помощи през март са отпуснати на 1 716 лица и семейства, на обща стойност 172 549.36 лева, съобщиха от дирекция „Социално подпомагане” във Враца.
За периода са отпуснати еднократни помощи за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лицата и семействата на 28 лица за 8 629 лева.
Във връзка с удължаване срока на извънредното положение и нарастващия брой семейства с деца, намиращи се в затруднение да задоволят своите здравни, комунално-битови или други жизненоважни потребности, поради излизането в неплатен отпуск на родителите, дирекциите за социално подпомагане ще оказват подкрепа, чрез отпускане на еднократна помощ на работещите майки и бащи, които гледат децата си до 12-годишна възраст и в момента нямат възможност да получават други средства.
Условията и критериите за отпускане на този вид социална помощ са следните:
- Към момента на подаване на заявлението-декларация двамата или единият от родителите, или родителят отглеждащ сам дете, да няма/т право на платен отпуск или това право вече е реализирано, и ползват неплатен отпуск от минимум общо 20 работни дни, независимо от началната дата на започване на отпуска.
- Наличието на това обстоятелство се доказва от лицата кандидатстващи за отпускане на еднократната помощ, чрез предоставяне на служебна бележка от работодателя. Същата се изпраща сканирана от лицето/лицата или от работодателя по електронен път на официалната електронна поща на съответната ДСП, по настоящ адрес на кандидатстващите;
- Лицата кандидатстващи за еднократна помощ да не са получавали социални помощи по Закона за социално подпомагане (ЗСП) от началото на 2020г.;
- Да нямат други доходи, реализирани по договор за услуга, договор за наем, рента, допълнителен трудов договор и др.;
- Двамата или единият от родителите, или родителят отглеждащ сам дете, не са включени в схемата за компенсация 60/40 (по Постановление № 55 на МС от 30.03.2020г.);
- Двамата родители или родителят отглеждащ сам дете, са осигурявани по реда на Кодекса за социално осигуряване (КСО) в последните 6 месеца;
- Единият от родителите е в неплатен отпуск, а другият родител не получава обезщетение за безработица, обезщетение за временна нетрудоспособност или пенсия  (с изключение на социалната пенсия за инвалидност); обезщетение за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2 години;
- Имат месечен доход на член от семейството за месеца, предхождащ месеца на ползването на неплатения отпуск, ненадвишаващ 610 лв.;
Наличието на месечен доход се доказва от лицата кандидатстващи за отпускане на еднократната помощ, чрез предоставяне на удостоверение за доход от работодателя. Същото се изпраща сканирано от лицето/лицата или от работодателя по електронен път на официалната електронна поща на съответната ДСП.
Помощта може да бъде отпусната ако детето/децата от семейството са посещавали детска градина или училище преди 13 март 2020г.
Еднократна помощ може да се отпусне и на доброволни приемни семейства и семейства на близки и роднини, при които е настанено дете по реда на Закона за закрила на детето, които отговарят на горепосочените условия и критерии.
Подаване на заявление-декларация за отпускане на еднократна помощ, може да се осъществи и чрез Единния портал за достъп до електронни административни услуги, както и чрез Системата за сигурно електронно връчване, без да е необходимо поставянето на квалифициран електронен подпис.
Към настоящия момент в дирекцията от област Враца са приети 2 заявления-декларации за отпускане на еднократна помощ, поради затруднения във връзка с извънредното положение. Същите са в процес на обработка, допълват от дирекция "Социално подпомагане". 
24.04.2020, 12:57 часа
896 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha