Ето как да подкрепим имунитета на детето

Ето как да подкрепим имунитета на детето Имунната система на детето непрекъснато е подложена на изпитания. В началото то е защитено от имунитета, предаден от майка му по време на бременността и кърменето. След раждането постепенно се развива и полезният микробиом, характерен за семейството, което също допринася за разивитието защитните сили на организма му. Още крехка имунна система в следващите две години от прохождането на детето се сблъсква с хиляди микроорганизми, срещу които организмът чрез боледуване или не създава защитни сили. 
Има периоди в годината, когато детето боледува повече. И тогава имунитетът се нуждае от подкрепа, за да не бъде той накърнен трайно. През зимата честотата на настинките, вирусите и грипа изчепват компесаторните механизма на организма и се появява силна потребност от витамини и минерали. В прехода между студеното и топлото време, след изтощителния от боледуване към период с повишената физическа активност, възниква състояние, което възрастните познаваме като пролетна умора. 
Тази пролет е различна. Заради пандемията от коронавирус двигателната активност и при децата е ограничена. Липсата на достатъчно контакт със слънцето, чистия въздух и недостатъчното движение удължават периода на по-слаба имунна система. Възможно е детето бързо да се уморява (да страда от астения), да става вяло, апатично, да му липсва апетит. Общото състояние влияе и на концентрацията, емоционалната стабилност и засяга конгнитивното развитие. Недостигът на витамини и минерали може да се компенсира, особено в сезон като пролетта, когато все още липсват свежите плодове и зеленчуци, с хранителни добавки. Подходящи за него са витаминните формули, специално разработени за деца. 
С какво трябва да се отличават витаминните продукти за деца?
1. На първо място, съдържанието трябва да е в балансирано съотношение и се осигурява адекватна доза витамини според специфичните нужди на възрастта. 
2. Задача е съставките да изпълняват следващите няколко функции: 
Да пазят клетките от увреждане и осигуряват благополучието им, пълноценния растеж и оптималните обновителни процеси, тоест да имат изразени антиоксидантни свойства; 
Да гарантират ефективно енергийно производство, добро усвояване и оползотворяване на хранителните вещества и са регулатори на обмяната;
Да играят ролята на ензимни кофактори, което означава, че подсигуряват жизнените реакции в организма.
3. Оптималната формула с витамини за деца, която да подкрепя имунната система и общото здраве, включва:
Фолиева киселина за правилен растеж и развитие. Тя е ангажирана с функционирането и делението на клетките, с оформянето и съзряването на организма. 
Витамин Е като силен антиоксидант и създаващ условия за доброто функциониране на витамините А и С.
Витамин D3, който е безценен за здравето костите на най-малките. Липсата му се свързва с рахит при тях. 
Трябва да садържат още витамин С, бета каротин, важната витаминна група В комплекс, включително витамин В12 и биотин, витамин К1.
Флуор - в правилната концентрация за подкрепа здравината на костите и зъбите.
Наличието на бетаглюкани и лактоферин допълнително подкрепят имунните сили.
Ресвератрол - за отсраняването на оксидантния стрес.
Всички те, когато са излечени от естествени източници, каквито са плодовете, са максимално полезни за малките изследователи на света.
28.04.2020, 11:38 часа
1046 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha