МОН улеснява достъпа на деца до образование

МОН улеснява достъпа на деца до образование

До няколко големи ромски квартали в различни градове ще имат безжичен интернет. Това трябва да помогне за нормален учебен процес на децата в условията на дистанционното обучение. Министерството на образованието е поръчало и 500 лаптопа за учителите.
Четирите ромски махали в Бургас в кварталите „Долно езерово“, „Рудник“, „Горно езерово“ и „Победа“, вече са с монтирани устройства, по които до дни ще бъде попаден и безжичния сигнал. В тези квартали домашен интернет няма.
„Това наложи необходимостта да направим проучване за всеки един квартал, за всеки един район, в който се намира основното училище, средното училище или професионалната гимназия, и да установим колко ученици от този район не могат да работят с устройство поради липса на интернет вкъщи“, заяви Виолета Илиева -  началник на РУО Бургас.
Интернетът обаче ще бъде с контролиране на съдържанието до което учениците имат остъп, за да се ограничи неподходящото, а той да се ползва за учебни цели. В най-бедната махала на квартал „Горно езерово“ обаче телефони имат едва няколко от учениците, а компютър или лаптоп – никой. Единственият работещ таблет от 40 домакинства се оказва в ръцете на 8-годишната Веска.
„Ние имаме един таблет, а е за тримата. Как може такова нещо? Не искам да са неграмотни, искам да се научат. Защото аз и бащата сме неграмотни, а пък искам да са грамотни децата. Имаме нужда от тях. С един таблет не става, и трите се бият“, коментира Мария.
Семейство на Мария и Коста получило таблета от учителката на децата си, която им давала и разпечатани материали за обучение. И били предупрдени, че децата трябва да учат, за да получават парични помощи, от които в момента семейството им живеело.

02.05.2020, 14:25 часа
730 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha