Слънчевата и вятърната енергия са най-евтините източници за две трети от света

Слънчевата и вятърната енергия са най-евтините източници за две трети от света Слънчевата и наземната вятърна енергия сега са най-евтините нови източници на електроенергия за най-малко две трети от населението на света, което допълнително заплашва въглищата и природния газ, пише Bloomberg.  
Изравнената цена на електроенергията за проекти за наземна вятърна енергия спадна с 9% до 44 долара за мегаватчас от втората половина на миналата година. Цената на слънчевата енергия спадна с 4% до 50 долара за мегаватчас, сочи доклад на BloombergNEF. 
Цените са дори по-ниски в страни като САЩ, Китай и Бразилия. 
Разходите за оборудване намаляват, технологиите се подобряват и правителствата по целия свят засилват целите си за повече чиста енергия, докато се стремят да се борят с изменението на климата. 
Това би могло да премахне въглищата и природния газ, когато се построят новите електроцентрали. 
„Проектите за слънчева и вятърна енергия в най-добрия клас ще са под 20 долара за мегаватчас до 2030 г. Има много иновации, които ще намалят разходите допълнително “, каза Тифън Брандили, анализатор от BNEF. 
Преди десетилетие слънчевата енергия струваше над 300 долара на мегаватчас, а наземната вятърна енергия - над 100 долара на мегаватчас. Днес наземната енергия струва 37 долара в САЩ и 30 долара в Бразилия, докато слънчевата енергия е 38 долара в Китай.  
Батерийното съхранение също става все по-конкурентно. Изравнената цена на електроенергията за батерии падна до 150 долара за мегаватчас, т.е. наполовина спрямо две години по-рано.
03.05.2020, 13:30 часа
552 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha