И през месец май СУ "Христо Ботев" - Враца продължава с откритите уроци

И през месец май СУ "Христо Ботев" - Враца продължава с откритите уроци В условията на обучение в електронна среда от разстояние Средно училище „Христо Ботев“-Враца продължава да поддържа високо качество и отговорност.
За учениците и учителите от Средно училище „Христо Ботев“-Враца отминалият месец април бе посветен на Деня на Земята. По предварително определен график бяха организирани и проведени проектно-базирани в електронна среда, открити уроци: „Приложение на диаграми в часовете по география и икономика“, „Ден на Земята“, дейности по Програмата за гражданско, здравно, екологично и интеркултурнообразование, безопасност на движение по пътищата и спорт.
С презентации, филми и споделяния в екипите бяха отбелязани Лазаровден, Цветница, обсъждаха се теми, значими и актуални за децата, за човешките взаимоотношения, себепознанието и мотивацията за успех. 
Като алтернатива на всички отменени събития по повод Седмицата на гората – от 6 до 12 април 2020 г., Изпълнителна агенция по горите и Дирекция на природен парк „Врачански Балкан“ отправиха предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората. Наши ученици участваха със свои рисунки и есета. През есента на всички участници в инициативата ще бъде предоставена възможност да залесяват, напътствани от лесовъди и горски служители.
В седмицата на пролетната ваканция заниманията по екология 5-7 клас, проведени от Гергана Комитска, бяха посветени на лешоядите. Децата имаха възможност да изгледат филм и проследят какви дейности се извършват за завръщането на белоглавия и черния лешояд в България. Филмът, както и обучителни материали, ни бяха предоставени от Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ – Стара Загора.
На 22.04.2020 г. по повод Световния ден на Земята Гергана Комитска проведе занимание с екоклуб „Детелини“ /ученици от петите класове/. Учениците проведоха дискусия по проблемите на околната среда. С помощта на анимации с екологична тематика бяха обсъдени парниковият ефект и глобалното затопляне, киселинните дъждове и замърсяването на Световния океан с пластмаса. Към участниците беше отправено предизвикателство да изработят нещо полезно от безполезен пластмасов отпадък.
На 28.04.2020 ученици от 6-ти и 7-ми клас участваха в онлайн викторина „Лешоядите – санитари на природата“. Участниците бяха много въодушевени и доволни от участието си и споделиха, че са научили много интересни неща и са се забавлявали. Очакваме резултатите.
С учениците от седмите класове се проведоха часове по кариерно ориентиране. 
На Велики четвъртък чрез видео уроци учениците отново си припомниха символите на православното християнство, живота на Господ Иисус Христос, Света Богородица и най-познатите надецатасветци.
За четвърта поредна година Средно училище "Христо Ботев"-Враца проведе онлайн състезание с формат на матура по география и икономика съвместно с ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград. Въпреки извънредната ситуация нашите зрелостници успяха да се включат и да участват. Макар и от вкъщи, тяхната подготовка продължава. Много приятно беше поздравлението от ЮЗУ „Неофит Рилски“ за отличните оценки на участниците. От явилите се десетима ученици шестима са с отлични оценки. Това позволява на кандидат-студентите да си изберат специалност в този ВУЗ, като използват получената оценка от онлайн състезанието.
Месец май, месецът на плодородието и празниците, има особено място в календара на Средно училище „Христо Ботев“-Враца. Организираните открити уроци в електронна среда започват с почитане на 6 май - ден на храбростта и празник на българската армия, Гергьовден в бита на българина – празник на овчаря, 9 май –отбелязване Деня на Европа под надслов: "Денят на Европа - денят, който ни събра", как се ражда идеята за европейска интеграция и през какви етапи преминава; символи на ЕС, дискусия и изпълнения на вокалната група "Химн на ЕС" и "Believer"; 11 май - животът и делото на Светите братя - как се е празнувало преди години; 20 май – Световен ден на пчелите, викторина „За хората и пчелите“,  22 май – Световен ден на биологичното разнообразие, 24 май - българската азбука и българското слово, 28 май – Ден на парковете в България. Кулминацията на месеца е честване патронния празник на 29 май. С много любов и всеотдайност учители и ученици са подготвили вдъхновяващи клипове с изпълнения, приветствия и благодарствени адреси към своите преподаватели, преодоляващи с отдаденост и себеотрицание неочакваните препятствия, пред които е изправено образованието в световен мащаб. В празника ще се включат действащите 31 клуба за занимания по интереси. Средно училище „Христо Ботев“ се отличава с дух на толерантност и свободомислие, което дава възможност на възпитаниците на училището да разгърнат творческия си потенциал. 
Месец май ще е един виртуален месец на взаимно уважение, признателност и сплотяване, месец на удовлетворение от успехите на Ботевци, поредното доказателство, че се осъществява качествен учебен процес, независимо от ограниченията на реалността. 

 
03.05.2020, 17:26 часа
1634 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha