ЕК очаква безработицата в България да скочи до 7%

ЕК очаква безработицата в България да скочи до 7% Очаква се безработицата в България да скочи до 7% през 2020-та година след исторически спад до 4,2% през 2019-та.Това се казва в пролетната икономическа прогноза за страната ни на Европейската комисия за тази година, съобщи БНР.
БВП вероятно ще се свие със 7% през тази година, се казва още в прогнозата. В нея се отбелязва, че секторите, директно засегнати от мерките - като търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство - работят с 30-40 на сто от техния капацитет. 
 "Това ще доведе до ефект на доминото и в останалите сфери на икономиката", се подчертава в документа. Отбелязва се, че възстановяване на икономиката може да се очаква през втората половина на тази година с постепенната отмяна на карантината.
По отношение на очаквания дефицит, еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони подчерта: "Дефицитът в Белгия, Полша, Словакия и Румъния се очаква да надвиши средния за ЕС - над 8 на сто от БВП. От обратната страна са Ирландия, Швеция, Унгария, Люксембург и България, където той ще остане под 6 на сто от БВП".
Според прогнозата, догодина растежът ще се повиши до около 6 на сто. Личното потребление ще бъде и водещо за възстановяването, тъй като се очаква и подобрение на трудовия пазар в страната ни. 
През 2021-ва се очаква понижение на нивото на безработица в нашата страна под 6% към 5,8 на сто. 
След растеж с 2,2% на общите инвестиции в нашата страна през 2019 г., в пролетната оценка на ЕК се прогнозира много рязко свиване на инвестициите с 18% през настоящата годна. Предвидено е и слабо повишение с 1,0% през 2021 г.
Комисия очаква забавяне на инфлацията в България от 2,5% през 2019 г. до 1,1% през тази и през следващата година.
Относно баланса на държавния бюджет, ЕК очаква бюджетен дефицит в размер на 2,8% от БВП през 2020 г. и в размер на 1,8% от БВП  за 2021 г.
Комисията също така прогнозира нарастване на държавния дълг като процент от БВП до 25,5% през настоящата година спрямо 20,4% от БВП през миналата и стабилизиране на ниво от 25,4% през следващата година.
06.05.2020, 15:48 часа
1041 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha