Вежди Рашидов: МК мина всякакви граници, Червената къща на Андрей Николов ще е музей

Вежди Рашидов: МК мина всякакви граници, Червената къща на Андрей Николов ще е музей Случващото се с дома на великия скулптор Андрей Николов - Червената къща, е едно престъпление. Червената къща е моя кауза. Министерството на културата преминава всякакви граници. Ще уведомя премиера. Не разбирам за какво е това министерство. Седят едни хора и деребействат, заяви пред БНТ председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите и бивш министър на културата Вежди Рашидов.
Няма по света къща на творец, която да се дава под наем за дебати и то антибългарски, отбеляза Рашидов и даде редица примери от Европа и света, където къщите на световни имена са музеи - сред тях къщата на Огюст Роден, къщата на Клод Моне, къщата на Пикасо в Малага, къщата на Салвадор Дали в Барселона - само къщата на патриарха на скулптората Андрей Николов е дадена за дебати.
„И ще ми обяснява ръководството на министерството, че там имало съсобственици и трудно можело да стане музей - значи, всичко друго може, но той е предвиден за музей. Това е личната воля на Андрей Николов", заяви Вежди Рашидов.
В момента къщата е на държавата, а една малка част е на съсобственик, обясни Рашидов.
„Министерството мина границите и този път аз влизам в играта и ще участвам в нея, защото тази къща - духът на Андрей Николов трябва да се успокои. Това е неговият дом, той го е дарил - тази къща трябва да стане музей", категоричен е Вежди Рашидов.
Време е да бъде зададен въпросът - на българската култура ли служи или на някои интереси, отправи въпрос Рашидов към министерството, ръководено от Боил Банов.
„Аз спрях приватизацията на Червената къща и ме заплашиха мен. Нищо няма да даря на тази държава, ако всеки път крадат нещо на хората, които даряват", продължи Рашидов и съобщи, че той е прибрал изхвърлените произведения на роденият във Враца Андрей Николов.
Единствено премиерът има правото да иска оставката на Боил Банов. Предстои ми сериозен разговор с него, съобщи още Рашидов и заяви, че не разбира за какво е това министерство - на културата.
Вежди Рашидов съобщи, че номинацията на Боил Банов за министър е негова. „Да, направих грешка и съжалявам за това. Аз съм скулптор човек и душата ми не приема това, което се случва", посочи още Вежди Рашидов.
Според него на културата у нас ѝ липсва мениджмънт. „Не може на 20 метра от Св. Александър Невски да идват туристи с автобуси и да не можеш да ги вкараш в един от хубавите музеи на Балканите", каза още Рашидов, визирайки „Квадрат 500".
Според него много хора от Министерство на културата трябва да си идат.
„Не може музей да не се посещава. Това говори за лош мениджмънт. Музейното дело е един бизнес - късат билети, някой трябва да може да го управлява", заяви Рашидов.
10.05.2020, 13:44 часа
296 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha