Черни лешояди се появиха във Врачанско

Черни лешояди се появиха във Врачанско От началото на месеца в района на природен парк "Врачански Балкан" вече се наблюдават черни лешояди /картали/.
Благодарение на предавателите поставени на тези птици по проект "Нов живот за лешоядите", бе получена важна и интересна информация за движението им в България и на Балканите. Първо се появи черният лешояд "Рига“, който е освободен през септември 2018 година в района на град Котел. Тук предприема големи скитания в различни части на страната и така стига до района на природен парк "Врачански Балкан“. После долетя и черния лешояд "Кутелка", който е освободен през март 2019 година в ПП "Сините камъни“ над град Сливен. На по-късен етап двете птици започнаха да се движат заедно и след като направиха "разходка“ до съседна Румъния в района на град Турну Северин се върнаха да нощуват край град Враца. Двата лешояда - "Рига“ и "Кутелка“ намериха площадката за подхранване за лешояди над с. Долно Озирово и на няколко пъти се храниха на нея. Това е първото хранене на тази площадка на черни лешояди освободени по проекта "Нов живот за лешоядите" LIFE14 NAT/BG/000649. Ден по-късно, се наблюдава и трети - немаркиран млад черен лешояд, който най-вероятно е от единствената за момента действаща гнездова колония на този вид на Балканския полуостров в Национален парк "Дадя“ в северна Гърция. Черният лешояд е изчезнал преди повече от 70 години от територията на природен парк "Врачански Балкан“ – присъствието му в района дава надежда на експертите, че неговото завръщане е реално постижимо.
14.05.2020, 15:18 часа
1036 1
Коментари

Хубаво

15.05.2020, 15:02 часа
Добре се занимават хората, явно по някакви програмки, ама лешояда не е типичен вид за Европа и тук няма храна за него, а за Африка за там го е запланувала природата да бъде санитар, защото има много животни, който умират от болести или хищници.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha