Медицинската сестра Нася Ненова осъди либийските си мъчители за втори път за 500 000 лева

Медицинската сестра Нася Ненова осъди либийските си мъчители за втори път за 500 000 лева Една от осъдените в Либия по т.нар. "СПИН процес" български медицински сестри - Нася Ненова, осъди своите мъчители и на втора инстанция. Софийският апелативен съд потвърди решението на първоинстационния Софийски градски съд, според което изтезавалите Ненова служители на либийското Главно следствено управление трябва да ѝ платят обезщетение от половин милион лева.
Присъдата е срещу деветима мъчители, които отделно трябва да ѝ платят 26 617 лв - парите, които тя не успяла да вземе като медицинска сестра заради 8-годишния си престой в затвора. Макар всеки от тях да е имал различна роля в изтезанията, тримата апелативни съдии смятат, че отговорността им е солидарна.
До делото на втора инстанция се е стигнало по жалба на защитата на либийците - с мотив, че в Либия офицерите са били били оправдани за извършените престъпления.
Според съдиите Иванка Ангелова, Златина Рубиева и Красимир Машев обаче доказателства за това не са предоставени. В мотивите на вторинстанционната присъда подробно се описват изтезанията, на които е била подложена Нася Ненова, и страданията, които преживяла през тези осем години. Именно в резултат на това медицинската сестра направи пълни самопризнания, на които почиваше и обвинителният акт срещу нея и последвалите - първо смъртни присъди, а след това доживотни присъди, срещу останалите сестри и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж.
Нася Ненова - най-младата от медсестрите, е на 32 г. при арестуването им. Тя е най-жестоко изтезавана от всички и прави опит за самоубийство в затворническата болница. Медицинската сестра от Сливен разказа за ужасите на едно от съдебните заседания през 2001 г. И посочи поименно тези, които са я измъчвали.
Решението на Апелативния съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.
16.05.2020, 12:41 часа
1272 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha