Георги Кадиев: Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта

Георги Кадиев: Ако Горанов подаде оставка, няма да е заради ДДС, а заради хазарта "Наблюдаваме сбор на популизъм и лобизъм. В ЕС само България и Дания са страните с равна ставка на ДДС. Ако има нещо хубаво в данъчната система освен ниските данъци, това е и справедливостта заради равната ставка на ДДС", заяви пред БНР бившият депутат от БСП и бивш зам.-министър на финансите Георги Кадиев.
Според него дори финансовият министър Владислав Горанов да подаде оставка, "кашата" с ДДС ще е формалната причина, а истинската ще е загубените 700 млн. лв. в хазарта, "които са категорична отговорност на авторите на законопроекта - Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ, и на човека, който е трябвало да контролира Комисията по хазарта - Владислав Горанов". 
По думите на Кадиев е странно, че обявяването за намаляване на ставката на ДДС дойде след среща на премиера с ресторантьорите, а в същото време няма законопроект за това на Министерски съвет. Според него логично би било те да предложат, след като те са поели ангажимента.
"Законопроектът на ГЕРБ е подписан от няколко депутати от ГЕРБ, от които никой не е от бюджетната комисия, плюс няколко депутати от ВМРО и НФСБ. Няма го подписът на Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в НС, няма го подписът и на Владислав Горанов - като вносител от МС, няма го подписът и на Бойко Борисов. Оказва се, че след като с лошо законодателство изтърваха 700 хил. лева в хазарта, сега изведнъж станаха много принципни и вече не са съгласни с намаляването на ставката на ДДС, само че го казват със знаци, а не директно", заяви той.
В предаването "12+3" Георги Кадиев коментира, че "отвори ли се вратата" за промяна на ДДС веднъж, всички се втурват през нея. 
"Втори проблем е, че появяват спорове кои стоки да са обложени с по-ниска ставка. А и се създава възможност всеки да тълкува закона така, както му е удобно на него", добави финансистът и даде пример с предложението на ДПС за намаляване на ставката на ДДС за храните за деца до 3 години и каза, че дете на тази възраст може да яде и пържола, а това означава ли, че и тя ще е с по-ниска ставка, риторично попита той.
Според Кадиев мярката за намалено ДДС ще наруши много баланси в данъчната система и ще създаде много възможности за данъчни измами.
Бившият зам.-министър на финансите в правителството на "тройната коалиция" не допусна с идеята за намалена ставка на ДДС да се поставя началото на предизборната кампания за парламентарните избори през 2021 година, а заподозря страх и паника в управляващите, че ресторантьорите могат да излязат на протести.
Георги Кадиев посочи, че управлението в България в момента е официално на ГЕРБ, но "неофициално ни управлява ДПС".
Той беше категоричен, че най-добрият вариант за излизане от създадената от правителството "каша" е да бъдат оттеглени всички законопроекти и да забравим за намаляване на ставката на ДДС, защото "оттук нататък ще има само проблеми - постоянни данъчни ревизии и актове на НАП срещу търговци и обратни искания от търговци срещу НАП".
По думите на Кадиев Борисов не реагира на темата "Божков - Горанов" (Васил Божков - Владислав Горанов), защото знае, че следващият е той.
18.05.2020, 17:57 часа
2958 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha