Замириса на оставки! Влади Горанов и Менда Стоянова скочиха на Бойко Борисов

Замириса на оставки! Влади Горанов и Менда Стоянова скочиха на Бойко Борисов Докъде ще доведе спорът за намаляване на ДДС за ресторанти и хотели между премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов? Това е най-обсъжданата и гореща политическа тема заедно с хипотезата, че може да се стигне до оставки в кабинета.
Кризата се задълбочава вече от седмица, а изходът не се вижда на хоризонта, след като днес казусът стана още по-заплетен.
Финансовият министър Владислав Горанов излезе с позиция от ведомството си, с която ясно се противопоставя на диференцираното ДДС, предложено от премиера и одобрено от коалиционните партньори от "Обединени патриоти". Нещо повече - развива апокалиптични сценарии до какво ще доведе това, ако бъде прието от парламента - рязък скок на други данъци за бизнеса.
Повече от ясно е, че това е перспектива, която не е желана от нито едно правителство на прага на парламентарни избори.
Горанов обаче не дава друг вариант за закърпване на бюджета догодина и това го сблъсква челно с премиера Бойко Борисов, който ясно показа, че няма да пести ефектни ходове в помощ на бизнеса след кризата с коронавируса. Министър-председателят сам призна, че среща сериозен отпор от страна не само на Владислав Горанов, но и на други експерти в правителството, но въпреки това ще удържи на обещанието си. 
Днес обаче на заседание на финансовата комисия в парламента отпор му оказа и друг много ключов фактор - шефката Менда Стоянова, която е и ключов фактор в ГЕРБ. И тя, и Горанов не дойдоха на комисията, а отсъствието им бе донякъде подкрепено от Йордан Цонев от ДПС, колкото и да е странно това. И той като експерт не скри, че промяна на ДДС без широк дебат и добре обмислени поправки е опасно за бизнеса, тъй като трябва да има предвидимост. 
Така изходите от кризата стават почти невъзможни без кардинално решение. Всъщност те са три - оставка на Горанов и Менда Стоянова, оттегляне на законопроекта в този му вариант и отваряне на широк дебат в бъдеще по темата за намаляване на ДДС за някои сектори. Или - приемане на законопроекта с цената на примирение от страна на Горанов.
Според политически фактори е възможно отпорът на Горанов и Стоянова да е именно с втората цел - да се противопоставят, за да може премиерът Борисов да се измъкне с този мотив от набързо даденото си и необмислено обещание към ресторантьорите. 
Според други обаче е вероятно премиерът неслучайно да е предприел тази крачка, знаейки, че Горанов няма да се съгласи с нея и ще е принуден да подаде оставка. Финансовият министър винаги е подчертавал именно този най-важен за него принцип в държавния бюджет - да няма диференцирано ДДС. Така че, предлагайки това, Борисов предварително е можел да предположи как ще реагира министърът. И може да е ползвал казуса като удобен повод Горанов да подаде елегантно оставката си с мотива за принципно несъгласие с политиката на кабинета, а не заради скандалите, в които се опита да го замеси Васил Божков и заради които опозицията поиска оставката му.

Материалът е публикуван в проправителствения сайт ПИК.
20.05.2020, 18:20 часа
4780 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha