Детските градини и ясли в община Берковица отварят врати на 1 юни

Детските градини и ясли в община Берковица отварят врати на 1 юни На среща с кмета на Община Берковица Димитранка Каменова и директорите на детските градини на територията на община Берковица бе решено детските заведения да останат затворени до 31 май.
Те ще възстановят приема на деца от 1 юни, като посещението на институцията ще бъде допустимо само за деца, които са вече записани в съответната детска градина/ясла през учебната 2019-2020 година. За подновяване на посещението на децата от родителите няма да се изисква представянето на медицински бележки съгласно чл. 4, ал. 4 и 5 от Наредба №3 от 05.02.2007 г. за здравните изисквания към детските градини и чл. 21, ал. 2, 3 и 4 от Наредба № 26 от 18.11.2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях. Посещението на детска градина/ясла от деца с хронични заболявания (в т.ч. деца със СОП с хронични заболявания) ще се извършва след предварителна консултация с личния лекар на детето.
По предложение на директорите броят подрастващи в групите няма да превишава 14 деца, а в случай на едновременно присъствие на повече от 14 деца от една група в детската градина/ясла се предприемат действия за разделянето им в подгрупи чрез обособяване на отделни кътове в рамките на общото помещение или се търси друго подходящо решение.
Според установените мерки от здравните органи приемът в детската градина/ясла ще се извършва по предварително оповестен график/ред, при необходимост и в по-дълъг интервал от време, а ако климатичните условия го позволяват – на двора или на специално обособено пространство, осигуряващо отстояние на най-малко 2 м. между семействата, като не се допуска влизането на придружителите на децата в сградата на детската градина/ясла. Когато атмосферните условия обаче не позволяват, ръководството на детската градина/ясла ще създава организация, която да осигури безопасното приемане и предаване на децата без да се допускат родителите в сградите на детската градина.
В детските заведения децата ще бъдат приемани от медицинско или друго упълномощено от директора лице при използване на необходимите индивидуални предпазни средства – маска/шлем и ръкавици, като в случай на констатиране на признаци на заболяване на детето може да бъде отказано приемане. От момента на влизане на детето в сградата на детската градина/ясла от него няма да се изисква използване на предпазна маска, освен ако на дете със СОП и/или с хронично заболяване това не е изрично препоръчано от личния му лекар.
Съобразно климатичните условия (когато не вали) децата ще бъдат навън с изключение на времето за хранене и почивка, като ще се организират игри, които да осигурят необходимата позитивна емоционална среда. Когато това е възможно, храненето на децата също ще се организира и осъществява на открито.
Няма да се допуска събиране на една място на персонал от детската градина/ясла освен ако това не е необходимо за опазване здравето и живота на децата, както не се допускат и контакти на член от персонала на детската градина/ясла с повече от една група.
Според указанията на здравното министерство подновяването на посещението на детска градина/ясла може да стане само по желание на родителите и с изричното условие, че са запознати и декларират, че ще спазват новите правила за работа на детската градина/ясла, за което подписват декларация по образец еднократно при подновяване на посещението на детска градина/ясла от детето. В тази връзка отговорността за решението за посещаване на детската градина/ясла остава изцяло за родителите, доколкото към момента няма мярка, която да гарантира напълно безопасността на децата, които посещават детската градина/ясла, още повече че физическият контакт при ежедневното и в продължение на часове общуване между децата и с персонала, който се грижи за тях, е неизбежен.
Педагогическият и непедагогическият персонал се задължава да спазва стриктно санитарните мерки на здравните власти като се извършват всички дезинфекционни мероприятия за недопускане на заразяване с коронавирусна инфекция.
22.05.2020, 08:30 часа
934 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha