На първо четене: Депутатите приеха предложението за 9% ДДС

На първо четене: Депутатите приеха предложението за 9% ДДС Парламентът гласува на първо четене промените в закона за ДДС, предложени от ГЕРБ и Обединените патриоти. Така ДДС-то за хотели, ресторанти и книги пада от 20 на 9%.
Всички останали пет законопроекта, внесени от ДПС, БСП, както и от коалиционните партньори на ГЕРБ поотделно, бяха отхвърлени.
Не бе прието предложението на социалистите за намаляването на ДДС-то за лекарствата и на ДПС - за сваляне на ставката за детските храни и памперси за малчугани до 3 години. От Воля също останаха с неприет законопроект за намаляване на данъка за спортните зали и фитнесите.
Депутатите решиха още полицаи, лекари и всички, работещи на първа линия в борбата с коронавируса, да получат ваучери за хотелско настаняване на стойност 210 лв.
По време на дебатите, продължили няколко часа, бе подчертано, че намаляването на ДДС за хотелиерите и ресторантьорите е антикризисна, временна мярка, тъй като техният бизнес е пострадал най-много, още на старта на пандемията. От БСП репликираха, че не е нужно и ресторантите да бъдат подпомогнати, защото повечето не са спрели работа, а са преминали към кетъринг и храна по домовете.
Финансистът на ДПС Йордан Цонев пък напомни, че сме единствената страна с единна ставка на ДДС и е време за задълбочена дискусия по даничната ни система. Той анонсира, че ДПС ще подкрепи само своя законопроект, а по останалите ще се въздържи. Иначе движението подкрепя свалянето на ДДС за книгите и ресторантите.
На напомнянето на ГЕРБ и ДПС, че свалянето на ДДС-то не гарантира и свалянето на цените на стоките, соцлидерката Корнелия Нинова реагира, че има такава стока и това са лекарствата. "И това вие отхвърляте", упрекна тя пленарната зала.
"Вие изобщо не можете да формулирате какво означава криза. Не само не можете да изведете страната от криза. Не можете да осмислите движението и посоката", контрира Тома Биков от ГЕРБ. Той укори Нинова, че мислят като за петилетки, а ситуацията е такава, че трябва да се анализира много внимателно, ден за ден. "Свалянето на цените е невъзможна задача", категоричен беше депутатът от управляващата партия.
Веселие в залата предизвика актьорът Евгени Будинов, депутат от ГЕРБ, който напръска с дезинфектант микрофона след оратори от БСП. Взимайки думата след него, Йордан Цонев през смях му напомни, че за това, което се мъчи да унищожи с дезинфектант, му трябва тамян.
Комунистът Александър Паунов пък се обърна към председателя на НС Цвета Караянчева по адрес на Будинов, че все още театралните постановки на закрито не са позволени. "А тук се разиграват скечови постановки, не нарушавайте заповедта на здравния министър", отбеляза коалиционният партньор на БСП.
"И вие не нарушавайте и ходете с маски, моля ви", за стотен път напомни Караянчева на депутатите от левицата.
22.05.2020, 14:09 часа
458 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha