Корнелия Нинова във Враца: БСП внася в парламента закон за спасяването на Северозапада

Корнелия Нинова във Враца: БСП внася в парламента закон за спасяването на Северозапада БСП ще внесе в парламента закон за спасяването на Северозападния регион, стана ясно на пресконференция с участието на председателя на партията Корнелия Нинова. 
Проектът засяга областите Монтана, Враца, Видин, Ловеч и Плевен. Преди да се стигне до оформянето му, са проведени редица срещи в петте области и са обсъждани проблемите, на които да се наблегне, уточни тя. 
Корнелия Нинова отбеляза основните цели на закона - развитие на икономиката, увеличаване на работните места и доходите на хората. 
Тя обърна внимание на идващата икономическа криза след здравната, заради пандемията от COVID-19, като заяви, че най-пострадали ще бъдат по-изоставащите в развитието си региони и обърна внимание на  опасността неравенствата между тях да се увеличат. Целта на проекта е именно тези неравенства да бъдат намалени, коментира тя.  
Едно от предложенията на БСП е фондът за устойчиво развитие на Северозападна България да разполага ежегодно със средства в размер на 100 млн. лв., които да бъдат инвестирани в дружества и недвижимо имущество на територията на общините от областите.  
БСП предлага също фондът да подпомага финансово общините и стопанските субекти с дейност в Северозапада за изграждането на индустриални паркове, техническа инфраструктура и предприятия за изкупуване и преработка на земеделска продукция срещу 10-годишен ангажимент.
За да се подобри образованието в региона, както и да се спре демографският срив, мерките на БСП са субсидиране на проекти в областта на висшето и средно образование, насочени към регионалните потребности. Също така осигуряването на жилищни програми за млади квалифицирани кадри и отпускането на студентски стипендии срещу ангажимент за завръщане и работа в региона.
За разрешаването на проблема с липсата на аптечно обслужване в Северозапада, oт партията предлагат разкриването на общински денонощни аптеки в общинските центрове.
Председателят на БСП уточни, че проектът все още не е окончателен. Той ще бъде обсъден отново с депутатите от регионите и председателите, а до 2 седмици ще бъде внесен в парламента.
25.05.2020, 16:17 часа
3365 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha