Почернен баща иска връщане на делото за взрива в Горни Лом на Прокуратурата

Почернен баща иска връщане на делото за взрива в Горни Лом на Прокуратурата Утре, Апелативен съд - София, след двукратното отлагане по процедурни въпроси ще гледа жалбите срещу оневиняването от Окръжен съд - Видин на четиримата обвиняеми, привлечени от Прокуратурата като единствени виновници за трагедията с взрива в Горни Лом на 1.10.2010 г., при който загинаха 15 души.
Очаква се да се даде думата на Частния съдебен обвинител Димитър Димитров - баща на загиналия на 26 години Михаил, който протестира че във внесения обвинителен акт Прокуратурата не е привлекла длъжностни лица от висшата власт, които лично са допринесли за тази трагедия. 
При наличие на конкретни законови забрани за разглобяване на противопехотни мини от фирми, които не са производители и не разполагат с технология за тях, от властите са издавани разрешения за тази дейност в Горни Лом в нарушение на действащи и за България международни закони - Конвенцията на ООН за забрана на противопехотните мини от 1997 г., документа “Съвместно действие” от същата година на Съвета на Европа, Директива на ЕС от 2009 г., както и на българския Закон от 2012 г. за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната. 
В жалбата си, след преглед на 130-те тома от следствието и събраните по закона за достъп до обществена информация документи от институциите бащата сочи имена на длъжностните лица, които са били длъжни да спазват нормативните изисквания и да не издават разрешителните за трансфер от Гърция и разглобяване в Горни Лом на забранените противопехотни мини.
Димитър Димитров иска в своята жалба Съдът да върне за доразследване на Прокуратурата делото, като заявява: “При така написан обвинителен акт видинският съд с оправдателните присъди явно заявява че е видял и други длъжностни лица, които прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми. Нещо повече, международните договори и българският закон от 2012 г. изобщо не са посочени във внесения от прокуратурата в съда Обвинителен акт, както и разследването е проведено само за периода до 2010 г., а се затаява истината за последващите четири години преди взрива.”
27.05.2020, 12:59 часа
1824 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha