Италиански министър: Ще затворим вратите на онези, които ни държат отвън

Италиански министър: Ще затворим вратите на онези, които ни държат отвън Вярваме в европейския дух, но сме готови да затворим границите си за онзи, който не ни уважава. Така италианският министър на външните работи Луиджи ди Майо коментира в интервю за в.”Кориере дела сера” затварянето за туристическия поток от Италия, обявено от някои страни. На въпрос на вестника какво иска да каже с неотдавнашните си думи, че Италия няма да остане безмълвна пред онези, които я третират като лазарет, Ди Майо отговаря, че „мачът ще започне на 3 юни (тогава отпада изискването за поставяне под карантина в Италия на гражданите на ЕС - бел.а.), защото е сложно да преговаряш с чужда държава, докато все още имаме рестриктивни правила”. На въпрос на изданието дали италианското правителство ще затвори границите си за онези, които не искат италианците, Ди Майо казва, че Италия вярва в сътрудничеството, но също и в реципрочността. „Италия се отличи с прозрачността си и нашите данни са много успокоителни. Не искаме да повдигаме полемики, но ако някой мисли да ни затваря вратата под носа само заради интересите си, то тогава ще отвърнем. Ако сме изправени пред персонализми, вратата ще я затворим и ние. Налице е обаче конструктивен диалог от страна на много държави.” Ди Майо допълва, че ще обсъди въпроса за туристическия поток с германския си колега на 5 юни и че Германия го е успокоила, що се отнася до опасенията за създаването на предполагаеми коридори на базата на двустранни споразумения. За това, какво мисли за намерението на Гърция за налагането на карантина на италианците от Ломбардия, Пиемонт, Венето и Емилия-Романя, Ди Майо отговаря, че ще чуе по този въпрос гръцкия си колега, а освен това, на 9 юни ще отиде в Атина, за да му покаже реалните данни за ситуацията в италианските области.
В неделя решението на Гърция да поставя италианците от Северна Италия под карантина, предизвика силно раздразнение и у губернатора на Венето Лука Дзая. „Щом ни затварят вратите под носа, няма да ни видят никога повече”, закани се Дзая.
В публикация във фейсбук Луиджи ди Майо писа, че „е необходимо винаги да мериш думите и делата си. Ако някой мисли да ни третира като лазарет, нека знае, че няма да останем със скръстени ръце. Търпението има граници”.
Италианците могат да избират за това лято между малко страни за ваканциите си в чужбина, заради налагането на 14-дневна карантина при пристигането им. Сред страните, поставящи идващите от Италия под двуседмична карантина, са България, Франция, Испания, Великобритания, Ирландия, Северна Македония, Словения. Единствено Нидерландия, Португалия, Турция, Сърбия, Албания, Косово, Литва разрешават без никакви спънки влизането на италианците. Всички останали страни в Европа забраняват влизането им.
01.06.2020, 14:09 часа
720 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha