Мездра почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Мездра почете паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България В условията на обявената извънредна епидемична обстановка в страната, на 2 юни в Мездра почетоха паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната проява, организатор на която беше Община Мездра, се състоя на градския площад и бе посветена на 144-ата годишнина от подвига на Ботевата чета. 
Точно в 12 часа, под двуминутния сигнал на сирени, служители в Общинската администрация и граждани отдадоха почит към героите. Особена атмосфера придадоха трима гвардейци в четнически униформи, в ролята на които се превъплътиха д-р Искрен Красимиров и единайсетокласниците в СУ „Иван Вазов“ Венелин Петков и Мирослав Лилов. 
Ботевите тържества в община Мездра ще продължат тази вечер, когато от 21 часа при моста на река Искър в село Лютиброд ще бъде почетена паметта на 30-е лютибродчани, загинали във войните за национално освобождение и обединение. 
Утре от 11 часа в местността „Рашов дол“ ще бъде отслужена панихида за загиналите на това свято място през бунтовната пролет на 1876 г. 12 Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов. Поради извънредната епидемична обстановка, за пръв път от десетилетия насам тази година няма да се състои традиционната възстановка на последното сражение на оцелелите въстаници с черкезката потеря на Джамбулет бей. 
Същия ден от 21.15 часа пред паметния знак на Ботевите четници в село Зверино (до църквата „Св. Димитър“) тамошният Художественотворчески клуб „Факел“ ще изнесе рецитал и ще бъдат поднесени венци и цветя, а от 21.30 часа е традиционната заря. 
На възпоменателната проява ще присъстват само административни лица и участници в програмата. Жителите на Зверино могат да наблюдават зарята от домовете си.
02.06.2020, 15:19 часа
1401 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha