Близо 1600 войници са изпратени във Вашингтон заради ескалациите при протестите

Близо 1600 войници са изпратени във Вашингтон заради ескалациите при протестите Американската армия е изпратила около 1600 войници във военни бази в близост до Вашингтон. Задачата им: ако се наложи, да подкрепят силите по сигурността по време на протестите. Военните части са в готовност да подкрепят местните полицаи, обяви говорител на министерството на отбраната.
Малко преди това президентът Доналд Тръмп бе обявил, че ще изпрати хиляди военни, за да сложат край на размириците, до които се стига покрай протестите след смъртта на Джордж Флойд, предаде "Дойче веле".
Малко вероятно е високооборудваните военни части действително да се включат в потушаване на размириците. В момента редица щати са извикали войници от Националната си гвардия. В Щатите тези части се задействат предимно при природни катастрофи и други мащабни операции.
Протестите срещу полицейското насилие и расизма в САЩ започнаха след смъртта на Джордж Флойд - афроамериканец, който почина от задушаване, след като по време на задържането му бял полицай го повали на земята и притискаше гърлото му с коляно в продължение на осем минути. Много от тях обаче прерастват в размирици и грабежи - особено във вечерните часове.
Вчера вечерта (2 юни) отново хиляди протестираха пред Белия дом - въпреки наложената забрана за излизане във вечерните часове.
03.06.2020, 13:09 часа
584 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha