Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд обхванаха и Австралия и Азия

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд обхванаха и Австралия и Азия Хиляди излязоха днес по улиците на много австралийски градове, както и стотиците на Япония и Южна Корея, за да протестират срещу смъртта при полицейско задържане на чернокожия американец Джордж Флойд, предаде Ройтерс.
Демонстрациите в азиатско-тихоокеанския регион обаче бяха ограничени заради противоепидемичните правила заради коронавируса.
В Брисбейн по оценки на полицията около 10 000 души се включиха в мирен протест. Те носеха маски и транспаранти с надписи: "Животът на чернокожите има значение". Много от участниците в акцията носеха знамена на австралийските аборигени и призоваваха да бъде сложен край на малтретирането от страна на полицията на коренното население на Австралия.
В Сидни в последния момент съдът отмени забрана за протест, наложена заради коронавируса, и няколко хиляди души се включиха в шествие при засилено полицейско присъствие. Те скандираха "Чий живот има значение? Животът на чернокожите има значение".
Митинги имаше и в Мелбърн, Аделаида и други австралийски градове.
В Токио участниците в шествие протестираха срещу отношението на полицията срещу мъж от кюрдски произход. Той твърди, че е бил спрян с автомобила си за проверка и е бил блъснат на земята, от което получил охлузвания. Организаторите изразиха солидарност с американските протести и заявиха, че шествието им е и в подкрепа на движението "Живота на черните има значение".
"Искам да покажа, че в Япония има расизъм", каза 17-годишната гимназистка Вакаба, която отказа да се представи и с фамилното си име. Тя и приятелката и Мое бяха с училищни униформи и носеха плакат, на който пишеше: "Ако не си разгневен, значи не те вълнува". "Без справедливост няма мир, не на полицейския расизъм", скандираше множеството.
В Сеул се събраха десетки южнокорейски активисти и чужденци, живеещи в южнокорейската столица. Някои от участниците в протестната проява бяха с черни маски с надписи на корейски "Не мога да дишам", последните думи на Джордж Флойд. Други се включиха във виртуален протест със снимки в интернет.
"Южна Корея се превръща в мултикултурно общество", каза пред Ройтерс организаторът Шин Джи-хун. "Затова предложих това шествие да бъде срещу расовата дискриминация и за съвместно съществуване в нашия свят", добави той.
Поради противоепидемичните мерки в Банкок активистите ще се включат в протест по интернет. Участниците в него бяха приканени да публикуват снимки и видеа, на които да бъдат в черно, с вдигнат юмрук, да държат надписи и да обяснят защо застават зад лозунга "Живота на чернокожите има значение".
Тайландските протестиращи възнамеряват утре да се съберат във видеоплатформата "Зум" и да запазят мълчание за 8 минути и 46 секунди - времето, през което Флойд е заснет да лежи, а полицай притиска с коляното врата му в земята.
06.06.2020, 15:30 часа
548 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha