12 юни - Световен ден срещу детския труд

12 юни - Световен ден срещу детския труд За пръв път този ден се отбелязва през 2002 година и има за цел да определи минималната възраст, на която децата могат да започнат работа. Световният ден против детския труд цели да сложи край на експлоатацията на деца, възпрепятстваща тяхното образование и имаща тежки здравословни последици.
Международната организация на труда (МОТ) има проекти в повече от 90 страни. Тя се стреми да разшири достъпа до безплатно и задължително образование като се бори основно с бедността, от която води началото си детският труд. Според последнни данни броят на работещите деца на възраст между 5 и 15 години е над 170 милиона. Тук са включват 34 държави, сред които преобладават най-вече тези от Тихоокеанския регион, Азия и Африка.
Детският труд по своя характер или поради обстоятелствата, при които се извършва, би могъл да доведе до увреждане на здравето, безопасността и морала. Децата, работещи в най-различни икономически дейности и на най-различни длъжности са постоянно изложени на рискове, а този проблем е изключително значим и има глобален характер.
По целия свят селското стопанство е отрасъл, в който работят най много младежи- около 70%. Според последния доклад на МОТ, броят на децата, обвързани с рискова работа, която застрашава тяхната безопасност, здраве и развитие, е около 125 милиона. Около 80 милиона момичета по света извършват дейности, сходни с тези на момчетата. Освен това, момичетата твърде често са подложени на някои от най- тежките форми на детски труд в ситуации, скрити зад стените на фабрики или дори в собствените си домове.
Според МОТ най-тежките форми на детски труд включват трафик и продажба на деца, принудително наемане на малолетни за войници, предлагане на деца за проституция или порнография. Най- експлоатирани са момичетата, децата лишени от родителска грижа, тези от етнически и малцинствени групи, бездомните и отпаднали от училище.
Тези факти със сигурност ни карат да се замислим за това какво се прави по въпроса и до къде стигат усилията на МОТ. Сред средствата за преодоляване на предпоставките за детския труд са подобряване на образованието за деца от бедни общности, осигуряване на достъп до подходящи образователни програми за работещи младежи и намаляване на таксите за начално образование.
12.06.2020, 09:49 часа
480 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha