Германският кабинет се споразумя да намали временно ДДС с 3%

Германският кабинет се споразумя да намали временно ДДС с 3% Висш германски правителствен служител заяви в петък пред Ройтерс, че немският кабинет е постигнал съгласие за временно намаляване на данъка върху добавената стойност и за предоставяне на родителите на парична помощ от 300 евро на дете като част от пакета за икономически стимули на стойност 130 млрд. евро.
Кабинетът на канцлера Ангела Меркел се съгласи на извънредна среща в петък да намали ДДС от 19% на 16% за всички стоки от 1-ви юли до 31-ви декември с цел увеличаване на потреблението, като тази стимулираща мярка ще струва около 20 милиарда евро.
И двете одобрени мерки са част от по-широк пакет, който германското правителство обяви през миналата седмица и за който институтът DIW заяви, че може да увеличи икономическото производство в Германия с 1.3% както през тази, така и през следващата година.
Германското финансово министерство заяви, че днес правителството също така е одобрило проектозакон за промяна на данъка върху моторните превозни средства. От началото на 2021 г. новите автомобили с по-високи емисии на въглероден двуокис (CO2) ще се облагат с по-високи данъци от тези с по-ниски емисии.
Финансовият министър Олаф Шолц обмисля да заеме до 50 милиарда евро за финансиране на пакета за икономически стимулиране, заяви пред Ройтерс високопоставен правителствен служител.
Междувременно на съвместна пресконференция на Олаф Шолц с министъра на икономиката Петер Алтмайер двамата представиха и някои от мерките в правителствения стимулиращ пакет за 130 млрд. евро, насочен към облекчаване на икономическите щети, причинени от коронавирусната пандемия.
Шолц заяви, че мерките трябва да доведат до "бързи" ефекти и че пакетът ще бъде представен пред немския парламент на 29-и юни. Следващата седмица пък трябва да бъде договорен допълнителен бюджет, добави той.
От своя страна министърът на икономиката Петер Алтмайер каза, че в момента не е необходимо да се прави ревизия на правителствените прогнози за икономическия растеж.
Алтмайер посочи нестабилността на пандемията и икономическата несигурност в другите държави и заяви, че правителството не трябва да продължава да променя прогнозата си, като добави, че Берлин ще представи следващата си прогнозна оценка през есента, както е планирано.
През април правителството намали прогнозата си до спад на германския брутен вътрешен продукт през 2020 г. с 6.3% спрямо януарска оценка за растеж с 1.1 на сто. Редица водещи немски институти обаче направиха доста по-песимистични прогнози.
12.06.2020, 15:49 часа
533 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha