ВКС подхваща прокурорски син за двойно убийство на пътя

ВКС подхваща прокурорски син за двойно убийство на пътя Във ВКС е насрочено заседание по делото срещу Бисер Андреев - син на прокурора от Върховната касационна прокуратура Венцислав Андреев за причиняване по непредпазливост на смърт на двама пешеходци на бул. „България“ до пл. „Ручей“ през 2011 година, съобщиха от пресцентъра на съда.
Делото е образувано по жалби на подсъдимия и на четирима от частните обвинители срещу решението от 2017 г. на Софийския апелативен съд (САС).
С решение от 30.03.2015 г. на САС е отменена присъда от 29.04.2014 г. на Софийския градски съд (СГС) и делото е върнато на Софийската градска прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.
С присъда от 10.01.2017 г. на СГС подсъдимият Бисер Андреев е признат за виновен в извършването на престъпление по непредпазливост при управление на МПС на смърт на две лица и осъден на 3 години „лишаване от свобода“, като изпълнението на наказанието е отложено за срок от 5 години.
Подсъдимият е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 години.
С решението от 14.11.2019 г. на Софийския апелативен съд първоинстанционната присъда е изменена, като деянието е преквалифицирано в по-лека, като деецът е направил всичко, зависещо от него, за оказване на помощ на пострадалите, и наказанието е намалено на 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“, отложено по реда на условното осъждане с изпитателен срок от 3 години. Допълнителното наказание – „лишаване от право да управлява МПС“, е намалено на 4 години.
В касационните жалби се иска отмяна на въззивното съдебно решение и връщане на делото на друг състав на САС за признаване на подсъдимия за виновен по първоначално повдигнатото му обвинение и увеличаване на наказанието.
16.06.2020, 13:59 часа
1465 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha