Южна Корея преминава през втора вълна на коронавируса

Южна Корея преминава през втора вълна на коронавируса Здравните власти в Южна Корея смятат, че страната преминава през втора вълна от новия коронавирус, въпреки че регистрира сравнително малък брой новозаразени, съобщават световните осведомителни агенции.
Страната е давана за пример за успешно справяне с COVID-19, но сега очаква епидемията да продължи в продължение на месеци.
Ръководителката на Корейските центрове за контрол на заболяванията уточни, че първата вълна е продължила до април. От май насам новозаразените се увеличават на клъстери, включително огнища в нощни клубове в столицата Сеул.
Между тези периоди ежедневно регистрираните заразени са паднали от близо 1 000 души до нула заразени, регистрирани три дни подред. Днес властите съобщиха, че през последните 24 часа са регистрирани 17 новозаразени от различни клъстери в големи офиси и складове.
Шефката на Корейските центрове за контрол на заболяванията коментира, че неотдавнашното увеличение я е накарало да заключи, че страната е в хватката на втора вълна на вируса и че тя очаква това да продължи.
Досега от Корейските центрове за контрол на заболяванията казваха, че първата вълна в Южна Корея всъщност никога не е била приключила.
Тя заяви, че вече е ясно, че празничен уикенд в началото на май е отбелязал началото на нова вълна от заразени, съсредоточени в района на Сеул, където преди това е имало само няколко случая.
По-рано днес град Теджън, който се намира южно от столицата, обяви, че ще забрани събиранията на публични места като музеи и библиотеки, след като бяха открити редица малки вирусни клъстери.
Кметът на Сеул също така предупреди, че столицата може да се наложи да се върне към строгата социална дистанция, ако заразените надхвърлят 30 души средно през следващите три дни, а заетостта на леглата в градските болници надвишава 70%.
Южна Корея успя да избегне блокадата на страната и вместо това разчита на доброволни мерки за социално дистанциране заедно с агресивна стратегия за проследяване и тестване за борба с вируса.
Общо 280 души са починали от началото на епидемията в страната на 20 януари, като общо са регистрирани над 12 000 заразени, като се смята, че понастоящем в страната остават 1 277 активни случая.
22.06.2020, 16:19 часа
1248 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha