Пуснаха под гаранция хирурга-педофил, работил във Враца

Пуснаха под гаранция хирурга-педофил, работил във Враца Срещу гаранция от 1000 лв. от ареста бе освободен спипаният с детско порно д-р Артур Полшиков от Добрич. Той бе прибран зад решетките за срок до 24 часа в сряда. Още преди изтичането им районен прокурор определя мярка гаранция на доктора. На хирурга е наложена и забрана да напуска България, съобщават от държавното обвинение.
Специализантът от хирургичното отделение в местната болница е привлечен към наказателна отговорност по досъдебно производство за разпространяване на материали със сексуална експлоатация на деца в условията на продължавано престъпление. До шест години затвор и глоба до 8 хил. лв. предвижда Наказателният закон за това.
Престъпната дейност на хирурга е била установена от отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Това станало, след като е засечен IP адрес, от който се теглят и разпространяват файлове, представляващи сексуална експлоатация на деца. Някои от тях били на видима възраст под 14 години. IP адресът се оказва на отделение в добричка болница. По работните графици на медиците и персонала, както и списъка на лицата с достъп до Wi-Fi мрежата на болничното отделение като извършител е установен д-р Полшиков. Акцията по задържането му е проведена, след като медикът е засечен да разпространява порнографски материали от клиниката по време на нощни дежурства. Лекарят е бил сам в кабинета, а на компютъра му там е открито голямо количество порнографско съдържание. Докторът не само гледал, но и разпространявал детско порно. На видеата имало само момичета, при това малки. На домашния му компютър архивите с извратени педофилски сцени били от 2015 година, а на този в кабинета му в болницата - от три години по-късно, съобщават добрички сайтове.
Според събраните от разследването данни престъплението, за което е повдигнато обвинение на лекаря, е извършвано в периода от 2 октомври 2019 до 29 февруари 2020 г. чрез интернет. Уликите сочели, че хирургът използвал електронна система, чрез която разпространил порнографски материали с размер над 16 терабайта. При претърсване в дома му и в служебния му кабинет са иззети три лаптопа, съобщиха от разследването. На тях са установили 1.21 терабайта изтеглени порнографски материали и разпространени над 16 терабайта. Обвиненият д-р Артур Полшиков е давал дежурства в хирургичното и спешното отделение, съобщи изпълнителният директор на болницата д-р Светозар Байчев. По думите му Полшиков се е справял със задълженията си, не издавал с поведението си, че има лични проблеми. Д-р Светозар Байчев не е знаел предварително за готвената акция от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП. Според колеги на арестувания хирург той е добър човек, но странен. Бил хазартен тип и имал доста натрупани дългове към казино и колеги.
Д-р Полшиков живее със съпругата си под наем в таванско помещение на ул. "Ген. Скобелев". Според хазяйката му лекарят се държал сериозно и не говорел много със съседите и по тази причина тя не го познавала много добре. Жената разказва, че имало месеци, в които докторът оставал без пари и закъснявал с плащането на наема. Това обаче не я притеснявало, тъй като приютила Полшиков и съпругата от сантимент - дошъл в Добрич от болницата във Враца, а тя самата бил родом от там.
Д-р Артур Полшиков е роден през 1968 година в град Твер, Русия. Завършил е Тверския държавен медицински университет. Работил е като детски хирург в Кашинската централна районна болница и като ортопед-травматолог за Тверската детска областна болница. У нас е бил служител на Спешното отделение на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца, в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен, в районната болница в Павликени. В Добрич работи от октомври 2016 г. в хирургичното отделение на МБАЛ - Добрич, дава дежурства и в Спешното отделение и в Центъра за спешна медицинска помощ.
Само месец след като станал лекар в местната болница, пожелал да специализира хирургия.
22.06.2020, 15:39 часа
1481 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha