Ето какво трябва да хапваме, за да намалим стреса

Ето какво трябва да хапваме, за да намалим стреса Пандемията ни подложи под стрес. Това е тих стрес, подобен на таблетката с бавно освобождаване, при който поглъщаш все пак същата доза за по-дълъг период. Различен е от онзи стрес, резкия, познат от свръхдиначния делничен ден, когато се бориш с трафик, n-броя задачи и разстояния и който може да ни „докара“ инфаркт, но го има.
Хората реагират различно на стрес. Неговата „тиха“ форма, обикновено рефлектира на съня, на храненето, на навиците, прави ни по-отпуснати, бездейни и отчаяни. В такъв период някои започват да се хранят повече, други тъкмо обратното. Пандемията е наприятна и затова, че ни ограничава възможностите и да се храним здравословно, заради финансовите последици, което също носи стрес. Напълняването – и то носи допълнително стрес.
Безспорен факт е, че както изобилното хранене, така и недоимъчното са проблем и за да функционират телата и мозъкът ни правилно се налага да внасяме в организма си баланс от различни хранителни вещества и нутриенти. Така ще се справим със стреса по-категорично.
Какви са съветите на експертите? Ако сте от тези, които при стрес консумират повече от необходимото количество храна – опитайте се да правите възможно най-правилния избор на хранителни продукти. Ограничете максимално богатите на мазнини и въглехидрати продукти. Ако не можете без сладичко, въведете си ограничение да хапвате сладкиш на определен период, тоест управлявайте количествата – няма как без каквито и да било ограничения да поддържате завидна фигура и здраве. Когато ограничите количеството на мазните и сладките храни, ще знаете, че сте направили всичко по силите си да намалите риска от хипертония и диабет.
Върху какви храни да се фокусирате независимо дали хапвате повече при стрес или обратното – в единия случай, за да избегнете напълняване и в двата, за да си осигурите необходимите елементи за организма и си „причините“ настроение?
Разбира се, плодовете винаги са здравословен избор. Казват, че цветните плодове имат успокояващ ефект. Например, когато сте разтревожени си хапнете ябълка – тя все пак изисква усилия, за да бъде сдъвкана, консумацията ѝ ще отнеме време, през което тревожността би спаднала. Освен това с нея си осигурявате полезни антиоксиданти. 
Боровинките са друг подходящ плод. Те способстват отделянето на допамин, който е „антидот“ на стреса. 
В цитрусовите плодове изобилства витамин С – портокали, мандарини, лимони – с който помагаме на организма да се справи с лошите ефекти на стреса и възпалителните процеси. Хранителните елементи в плодовете подкрепят имунната система и влияят на нивото на кортизола, който обикновено отделяме при стрес. 
Да си знаете, ако се чувствате уморени без причина в настоящите условия, вероятно изпитвате „скрит“ стрес, който е време да сложите на място с нещо вкусно и цветно.
Диетолозите и нутрициолозите препоръчват да се хапва авокадо заради неговите мононенаситени мастни киселини – по-добре е все пак да хапваме по малко мазнини, но те да са полезни, тряват да се синтезират и антитела и хормони все пак.
Замяната на сладките изделия с плодове помага не само срещу излишните килограми и си заслужава не само заради витамините и минералите, но и за да предпазим зъбите си от кариозни процеси. И помнете, да хапнете цял плод, не е като да изпиеш фреш – с второто поемаме повече калории, за по-кратко, без усилие и с вреда за емайла на зъбите.
Стресът може да борим и с ядки. Въпреки че са калорични и точно защото повечето са богати на мазнини и с висока хранителна стойност, те засищат. Навикът да се „чоплят“ семки очевидно не е лош, стига да се помисли и за околната среда.
Повечето семена и ядки съдържат магнезий, който ни помага срещу депресията, умората и раздразнителноста. Цинкът – пък влияе на настроението и успокоява тревожността. Дали ще ги консумирате отделно – например кашу, фъстъци, бадеми, орехи, или в комбинация с друга храна като лен, сусам, например салати или мляко, няма значение – ядките и семената придават вкус и забавяват поглъщането, удължават усещането за вкус. 
При стрес няма нищо по-добро от чаша чай. Лятото засега не ни е топло, така че дори горещият е вариант. Зеленият чай е особено богат на антиоксиданти. А когато сме добре хидратирани, по-рядко посягаме излишно към храната.
Идеална храна при стрес е салатата. Листните зеленчуци позволяват да се приготви вкусен вариант и предимството им е, че можем да ги ядем колкото искаме, стига стомахът да ни го позволи. Казват, че подпомагат синтеза на серотони и допамин, които са ни необходими, за да се справим със стреса. Има ли в зеленчука фолат, не му мислете много. Салатата може да бъде и от спанак. Други зеленчуци, които са богати на него, са аспержите, броколите, брюкселското зеле. Има го и в плодовете и варивата.
Мляко ли?! Добавете и мляко заради наличието на витамин Д в него. Лятото ни осигурява обикновено достатъчно синтез от витамина, с който подпомагаме имунитета и настроението си. Чаша топло мляко винаги отпуска и е подходящо средство за успокояване преди сън. Калцият и протеинът лакиум в него също помагат да се отпуснем. С лактиума, освен това можем да поддържаме по-добър контрол на кръвното налягане.
Полезен ефект срещу високо кръвно има и кокосът. Винаги, когато се усетите изправени пред предизвикателство, можете да хапнете нещо с кокосови стърготини, показва изследване на Колумбийския университет.
24.06.2020, 15:49 часа
889 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha