Банките в САЩ могат да загубят $700 млрд. заради COVID-19

Банките в САЩ могат да загубят $700 млрд. заради COVID-19 34-те най-големи банки в Съединените щати общо ще изгубят 700 милиарда долара, съобщи Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ снощи, цитирано от "Асошиейтед прес". 
Тази прогноза ще стане факт при най-лошия сценарий за американската икономика, опустошена от пандемията от коронавирус. За да укрепи банките преди една такава изключително тежка рецесия, УФР им нареди да спрат да изкупуват обратно свои акции и да ограничат изплащането на дивиденти до 30 септември.
Американската централна банка представи най-новите си резултати от тестовете за устойчивост на най-големите в страната финансовите институции. Годишните тестове се променят всяка година и банките трябва да ги преминат, за да започнат да изкупуват обратно акции или да плащат дивиденти.
Типичните стрес тестове имат хипотетични параметри, като например международна дългова криза и дълбока рецесия. Тази година обаче УФР базира тестовете си на много реален, случващ се сценарий - пандемията от коронавирус.
При най-лошия сценарий безработицата в САЩ, която за май беше 13.3 процента, ще достигне 19.5 на сто.
УФР тества банките, използвайки икономически модел, симулиращ рязък спад и бързо възстановяване, известно още като "V-образна" рецесия, както и по-бавно възстановяване или "U-образно". При първия тип сценарий икономиката ще се свие с 31.5 на сто на годишна база и ще се възстанови през 2020 и 2021 година.
При най-лошия сценарий с двойна рецесия около една четвърт от големите банки ще нарушат изискванията за минимален капитал. При този сценарий икономиката ще се свие с 37.5 на сто годишно и ще започне за се възстановява през лятото, но втора вълна на заразяване ще доведе до повторна рецесия в САЩ.
Макар и с колосални загуби всички банки оцеляват според резултатите от тестовете на УФР.
26.06.2020, 15:19 часа
426 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha