Доведоха в съда арестуваните топ ченгета от ГДБОП

Доведоха в съда арестуваните топ ченгета от ГДБОП Двамата антимафиоти от ГДБОП, които бяха арестувани при спецакция преди дни бяха докарани в съдебната зала, където в момента магистратите решават дали да ги оставят в ареста за постоянно.
Цветан Панков, шеф на отдел Наркотици в ГДБОП и Кирил Ванков, шеф на сектор Наркотици към отдела са били двете най-висши фигури в системата на МВР, отговарящи за борбата с наркотрафика. Според обвинението обаче, те са попаднали в лапите на изкушението и са минали от другата страна на бариерата. Днес прокуратурата обяви, че двамата са осуетили множество операции и разследвания срещу лица от престъпния ъндърграунд, които се занимават с разпространение и трафик на дрога.
Групата е осъществявала престъпната си дейност от години. Разследването е установило, че те са действали още през 2014-а година, макар настоящото разследване обхваща периода 2017-2020. С повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група са четирима души – началника на отдела за противодействие на наркотрафика от Главна дирекция за борба с организираната престъпност, началникът на сектора в същата дирекция, разузнавач първа степен и цивилен, който е играел ролята на посредник и касиер.
Двамата началници от дирекцията са действали изключително хитро като са изнудвали престъпниците за огромни суми пари, вариращи между 10 и 20 хиляди лева.
Публично демонстрирали неразбираемост и конфликтност между себе си, но всъщност действали в комбина.
Началникът на сектор Кирил Ванков е започвал разследвания срещу наркодилъри и банди. След това шефът му Цветан Панков се е свързвал с тях и е искал пари, за да смачка разследванията.
„Единият фиктивно изготвял справките срещу престъпниците, а другия им обещавал помощ срещу пари. Подкупите са получавани от групи за наркотрафик и наркоразпределение за осигуряване на чадър, с цел неутрализиране на конкурентни в незаконния нартоктрафик, давали са им предварителна информация за преписки“, обясни говорителя на главния прокурор Сийка Милева.
Групата е разбита със съдействието на изнудвано лице, а задържания началник от ГДБОП лично отишъл да вземе парите.
Това се случило в гориста местност в столичния кв. „Захарна фабрика“.
„Лицето е било изнудвано от години, като е давало подкупи по 5-10 хиляди лева. Давана му е информация кога, как и къде да се укрива, за да не бъде заловен. Началникът нареди парите да мъ бъдат донесени на място, което може да бъде изчистено. Даде указания лицето да не носи телефон, като самия той също беше без телефон, за да не бъде проследен“, разкри още информация Милева.
Разследването било изключително сложно, защото топ ченгетата знаели добре как да почистват следите си. Заради престъпната им дейност България е била на косъм да загуби доверие от чуждите полицейски служби, тъй като задържаните са били контактна точка с Интер, и Шенгенската служба и тн.
„Потресаващо е, че и двамата имат малки деца, а покровителстваха канали за наркотици не само в България, но и към Европа“, възмущават се колеги на арестуваните.
Наказанието за тяхното престъпление е затвор от 3 до 10 години.
28.06.2020, 16:40 часа
862 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha