Частните пенсионни фондове са с 685 млн. лв. загуби в коронакризата

Частните пенсионни фондове са с 685 млн. лв. загуби в коронакризата Загубите в частните пенсионни фондове заради COVID-кризата са от порядъка на 685 млн. лева. За универсалните фондове, където осигуряването е задължително за всички родени след 1959 г., загубите са на стойност 480 млн.лв. С около 92 млн. лв. са намалели активите в доброволните фондове за допълнително пенсионно осигуряване, а около 113 млн. лв. - в професионалните фондове, заяви по bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
"Кризата, която беше внезапна за всички нас, ощети в значителна степен и средствата в универсалните, доброволните и професионалните фондове, където загубите са около 685 млн. лв. За момента ще бъде трудно наваксването, поне за тези, на които предстои да се пенсионират догодина. Ще търсим вариант хората да не бъдат ощетени", посочи министър Сачева.
Става дума за първата кохорта с пенсии от универсалните фондове, т.нар. втори стълб на пенсионната система, която предстои да се пенсионира през есента на 2021 г. Това са близо 1700 души, предимно жени. Тези бъдещи пенсионери не успяха да се възползват от законовата възможност да прехвърлят партидите си от универсалния фонд в държавния фонд "Пенсии" на НОИ, ако желаят, тъй като са изпуснали срока - 5 години преди пенсиониране.
"Наесен ще предложим промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да им се даде такава възможност", каза министър Сачева. По думите й вероятно ще има прозорец за около три месеца до края на годината, през който хората ще може да преместят партидите си.
"Към момента няма ясни актюерски разчети за първите пенсионери с втора пенсия, но е сигурно, че за година и половина трудно може да се наваксат загубите, които търпят парите им в универсалните фондове", каза Сачева. "Хората обаче трябва да знаят, че мислим за това как да получат справедливи пенсии", каза ощеминистърът. 
Както писа "Сега", в края на 2019 г. универсалните фондове са управлявалии активи за 13.212 млрд. лв., в края на март те са намалели на 12.730 млрд. лв.
Управляващите все още не са регламентирали законово по какъв начин ще се изплащат пенсиите от втория стълб. И този проблем министър Деница Сачева обясни, че ще се решава наесен. Големият спор, заради който все още няма решение, е за коефициента на редукция на основната пенсия от държавния фонд в НОИ заради отчисленията от пенсионната вноска към частните фондове. Според прогнози на НОИ той ще бъде между 20 и 25% в следващите години. Според редица експерти коефициентът трябва да е много по-нисък - между 7 и 12%. 
01.07.2020, 16:36 часа
419 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha