16 европейски банки създават нова платежна система

16 европейски банки създават нова платежна система Нова система за незабавни плащания ще бъде създадена в Европа под егидата на 16 финансови институции от пет страни на ЕС, се съобщава в съвместното им комюнике, цитирано от ТАСС.
"Днес група от 16 големи европейски банки от Германия, Белгия, Испания, Франция и Нидерландия започнаха работа по стартирането на бъдещата Европейска платежна инициатива (EPI)", се казва в общото изявление.
Според него, на първо място това решение ще бъде „фокусирано върху извършване на незабавни плащания", като например директно от карта в карта (P2P). Авторите на изявлението обещават, че тази система ще се превърне в „нов стандарт за разплащане за европейските потребители и търговци за всички видове трансакции", включително плащания в магазини и теглене на пари в брой, както и международни преводи.
Отбелязва се, че „решенията в областта на цифровите плащания, които сега съществуват в Европа, са фрагментирани", така че европейските граждани все още не могат да се възползват от тях навсякъде.
"Представителите на финансовите институции посочват изострената необходимост от такова решение в светлината на карантинната криза. Системата в рамките на EPI не само ще позволи да бъдат премахнати редица ограничения, но и „ще допринесе за укрепване на единния пазар и европейската цифрова стратегия".
"Началната фаза на изпълнение на проекта ще започне през следващите седмици в Брюксел с откриването на временна организация, която ще определи задачите, по-специално завършването на техническата и оперативната пътна карта и началото на работата по внедряването на системата", се казва в изявлението. EPI трябва да започне работа през 2022 г.
Списъкът от 16 банки включва испанските банки BBVA и Santander, френските BNP Paribas, Credit Agricole, Credit Mutuel, Societe Generale, La Banque Postale и BPCE, немските Commerzbank, Deutsche Bank, DZ Bank и Sparkasse, белгийските KBC, италианските Unicredit и холандските ING. Авторите на комюникето настояват други финансови институции и организации, които предоставят платежни услуги, да се присъединят към тяхната инициатива до края на 2020 г.
03.07.2020, 09:44 часа
651 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha