Проф. Петко Салчев: Има финансов резерв в НЗОК

Проф. Петко Салчев: Има финансов резерв в НЗОК „Болниците се върнаха към обичайния си режим на работа. Не очакваме да имат дефицити... С предложението за увеличаване на парите за клиничните пътеки за инфекциозните болести целим да стимулираме развитието на инфекциозните звена... Всяка болница сама ще решава как да усвоява допълнителните пари". Това каза пред БНР проф. Петко Салчев, директор на НЗОК.
В петък Българският лекарски съюз и Здравната каса проведоха среща, на която постигнаха споразумения по редица въпроси. Предстои нова работна среща за уточняване на конкретните параметри на новите цени на клиничните пътеки. Очаква се крайният вариант на анекса към НРД за обсъжданите промени да бъде подписан в средата на месеца.
Проф. Салчев обобщи предложенията, договорени по време на срещата:
„Увеличаване на цените на клиничните пътеки за инфекциозни болести. Предлагаме увеличаване на цените на клиничните пътеки за всички останали заболявания. И до момента НЗОК плаща за PCR изследването, като условие е да преминава през направление от РЗИ, а разчетите са до 2500 изследвания на ден, които може да покрие Касата. Предлагаме подпомагане на детското и майчино здравеопазване. Предложихме отчитане на дейностите в извънболничната помощ в реално време".
Проф. Петко Салчев подчерта: „Финансов резерв в Касата има".
05.07.2020, 13:16 часа
450 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha