Управите във Враца и Монтана искат 40 бона за таблети и интернет на деца в институции

Управите във Враца и Монтана искат 40 бона за таблети и интернет на деца в институции Управите във Враца и Монтана ще кандидатстват с проектни предложения към фонд „Социална закрила” на МТСП по Целева програма за подпомагане образователния процес на децата и младежите, настанени в социални услуги. Решенията бяха взети на последните заседания на общинските съвети.
„Основната цел на проектното предложение е да се осигури непрекъснат образователен процес на децата и младежите, които учат и са настанени в социални услуги, делегирана от държавата дейност от резидентен тип и домове за деца, лишени от родителска грижа от I до XII клас, както и да се подпомогне тяхната самостоятелност. С подкрепата за усвояване на учебния материал впоследствие ще се повишат шансовете им за успешно завършване на учебната година, преминаване в следваща форма на обучение, а за някои от тях възможност за придобиване на степен на образование, професионална квалификация по професия и подобрени шансове за професионална реализация на пазара на труда и скъсяване на прехода от училище към работното място“, обясниха от врачанската администрация.
Крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 юли. Дейностите ще се извършват до 15 ноември 2020 г. Програмата обхваща деца и младежи, които през учебната 2020/2021 г. ще бъдат от I до XII клас.
Допустими са разходите за:
- Закупуване на технически средства с лицензиран софтуер: компютърна конфигурация и/или преносим компютър; таблет; принтер/ мултифункционално устройство;
- Закупуване на рутер;
- Заплащане на такса за интернет до 31.12.2020 г.
Индикативната стойност на проектното предложение на Враца е до 15 500 лв. съобразно броя на учениците, ползващи социалните услуги в два Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания, Преходно жилище, Дом за деца, лишени от родителска грижа. Не се изисква съфинансиране от страна на общината.
Бюджетът на проектното предложение е формиран спрямо условието средствата за едно учащо дете/младеж да не надвишават 500 лв. Една община може да получи финансиране за технически средства съобразно следната финансова рамка:
- за закупуване на компютърна конфигурация с лицензиран софтуер с единична стойност до 800 лв.;
- за закупуване на преносим компютър с лицензиран софтуер с единична стойност до 700 лв.;
- за закупуване на таблет с единична стойност до 300 лв.;
- за закупуване на принтер/мултифункционално устройство с единична стойност до 300 лв.;
- за закупуване на рутер с единична стойност до 30 лв.
В Монтана има 5 центъра за настаняване от семеен тип, в които живеят 39 деца и младежи. За тяхното онлайн обучение ще бъдат осигурени компютри и други необходими дигитални устройства на стойност 24 000 лв.
06.07.2020, 10:49 часа
627 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha