Окръжната прокуратура в Монтана протестира оправдателната присъда на пиян шофьор

Окръжната прокуратура в Монтана протестира оправдателната присъда на пиян шофьор Окръжна прокуратура – Монтана е внесла протест срещу оправдателна присъда, с която подсъдимият Г. Б. е бил признат за невиновен за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, вр. чл. 342, ал 1 от НК.
Съдебното производство срещу него е започнало с внесен в съда обвинителен акт за това, че на 17.05.2014 г., на ул. „Любен Герасимов“ в гр. Вършец, при управление на лек автомобил м. „Опел“, нарушил правилата да движение по пътищата. Мъжът не контролирал непрекъснато колата, не съобразил скоростта на движение, не спрял при необходимост, като по непредпазливост причинил смъртта на Н.Д. Престъплението било извършено от подсъдимия в пияно състояние.
В нощта на инцидента Г.Б. напуснал тържество, като се качил в автомобила си и потеглил извън двора на почивната станция. Не след дълго подсъдимият се върнал обратно. Междувременно пострадалият Н. Д., който работел като готвач в ресторанта на същата станция, тръгнал за вкъщи. В хода на досъдебното производство бил констатирано прегазване на пешеходеца, довело до смъртта му. В хода на съдебното следствие са били назначени и изслушани множество съдебни автотехнически експертизи относно механизма на ПТП. Въпреки отсъствието на преки свидетели – очевидци, вещите лица следвало е да уточнят причината на смъртта на пострадалия и да изяснят механизма на причиняване на уврежданията, определен като непълно прегазване. Всички те застъпват идентични изводи в заключенията си – наличие на значително притискане между твърди тъпи предмети, което може да се получи както от прегазване от автомобил, така и от притискане от части по долната повърхност на автомобила и терена.
Наред с това свидетелските показания, които не са оборени и опровергани, потвърждават по категоричен начин, че във въпросния промеждутък от време друг автомобил не е влизал и не е излизал от станцията.
Въпреки това, съдът е приел, че обвинението не е доказано по несъмнен начин, като от събраните косвени доказателства не може да се направи извод за авторството на престъпното деяние.
Предстои наказателното производство срещу подсъдимия Г. Б. за продължи в Софийския апелативен съд.
06.07.2020, 15:38 часа
2493 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha