Напрежението в парк "Росенец" ескалира, протестиращи влязоха в сблъсък с полицията

Напрежението в парк "Росенец" ескалира, протестиращи влязоха в сблъсък с полицията Напрежение в парк „Росенец”. Там от сутринта има две групи хора - желаещи да плажуват и симпатизанти на ДПС. Онези, които искаха да стигнат до брега обаче не бяха допуснати от полицията и се стигна до сблъсъци.  Жандармерията се прегрупира, като органите да реда допуснаха протестиращите до брега.
Зам.-председателят на ДБ - Иво Мирчев е задържан. Освен него полицията арестува и протестиращ, влязъл в сблъсък със силите на реда. Той обаче беше освободен. 
Напрежението ескалира, когато на място пристигна кметът на Бургас Димитър Николов, който беше замерян с бутилки.
„Първият протест, който беше заявен, е на Христо Иванов.След това в ОДМВР и в министерството е входирано заявление за втори, доколкото разбрах, от лидера на ДПС. Около нас има приблизително 4 000 - 5 000 привърженици на Движението и повече от 500 привърженици на протеста на г-н Иванов”, заяви градоначалникът.
Николов посочи, че сутринта е поискал 30-те души на кордона да бъдат пропуснати. „Според мен тези малко хора не пречеха”, допълни кметът на Бургас.
Желаещите да стигнат до пясъчната ивица събориха представители на жандармерията и се опитаха да пробият кордона. С линейка бяха откарани служител на жандармерията и протестираща.
„Протестът, тази акция за свободното плажуване, е спонтанно организирана. Ние се опитваме да и окажем съдействие. От вчера търсим някого в Бургас. Разговаряме с кмета и с полицай Рачев, който да ни каже каква ще бъде организацията и какъв ще бъде достъпът. Искаме и ние да се възползваме от правото си на свободно предвижване, на достъп до българския бряг и на протест, за който сме информирали общината надлежно”, каза председателят на „Да, България”  Христо Иванов.
„Миналата седмица видяхме един изключителен акт на провокация. Хора, които претендират да бъдат пазители на законността, се възползваха от законите и тръгнаха за узурпират правовия ред в страната. Това е граница, която ние не може да позволим да бъде прекрачена”, заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючук.
11.07.2020, 13:16 часа
701 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha