Вносът на пчелен мед от чужбина свали цената му у нас

Вносът на пчелен мед от чужбина свали цената му у нас Цената, на която се изкупува на едро пчелният мед, е вече около 3.20 лв./кг на едро. Според земеделските производители това е подигравка.
Причина за ниските изкупни цени е вносът на мед от чужбина, който подбива цените на родния. Един от начините пчеларите да възстановят част от направените разходи е реализацията на меда на фермерски пазари и фестивали. Тук обаче идва поредното препятствие.
По време на извънредното положение много от тези мероприятия бяха отменени. „Под 5 лв. тръгне ли медът от пчелина, то пчеларят е на пълна загуба. При цена от 5-7 лв. ще бъде по-добре, но няма кой да ги даде“, коментира Христо Георгиев, който от 10 години отглежда пчели в района на Радомир.
Освен цената и пандемията предизвикателство са и лошите климатични условия. Според Ваня Пеева, която е сред изложителите на традиционното пчелно изложение в центъра на столицата, тазгодишната реколта е много слаба.
„Климатичните условия са по-неблагоприятни с всяка следваща година. Тази година беше много дъждовна пролетта. От първия мед добихме минимални количества. Медът е с една трета по-малко, в сравнение с предходни години“, споделя Пеева. 
22.07.2020, 11:29 часа
511 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha