АЕЦ "Козлодуй" подкрепя ремонта на храма в село Крушовица

АЕЦ "Козлодуй" подкрепя ремонта на храма в село Крушовица Основен ремонт ще бъде извършен на църквата „Света Троица” в мизийското село Крушовица, научи агенция BulNews.
За строителните дейности АЕЦ „Козлодуй” е превела на Врачанската митрополия средства в размер на 40 хил. лв. Вече е подписан и договор с избрана от дарителя фирма, на която е преведена авансово сумата от 20 хил. лв.
”Общинският съвет в Мизия уважи моята докладна записка и полагащата ни се за капиталови разходи сума в размер на близо 25 хиляди лева, която  ще бъде използвана също за ремонтни дейности на храма. Тя ще ни е необходима за укрепване основите му и за направата на стоманобетонен пояс на оградата на църквата. Имаме уверението и на бизнесмена Николай Николов от село Правец, че ще финансира изцяло направата на църковната ограда”, заяви кметът на Крушовица Илия Илиевски.
Очаква се до началото на есента ремонтът да бъде завършен и храмът да бъде преосветен. След това ще се търсят средства за реставриране на силно увредените от теча от купола стенописи. Иконите са прибрани отдавна в кметския кабинет и читалището на селото, за да бъдат съхранени от неблагоприятните условия, настъпили със срутването на купола след некачествен ремонт.
Миналата година кметството получи дарение oт няколко нови икони от вярващи люде, като се надява да посрещне преосвещаването на храма с още нови творби и църковна утвар.
27.07.2020, 13:53 часа
989 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha