Даряват 14 икони на католическия параклис в Чипровци

Даряват 14 икони на католическия параклис в Чипровци Кръстният път на Спасителя  в 14 икони, създадени специално за новопостроения католически параклис в Чипровци, ще дарят потомци на чипровчани от село Винга, Румъния. Върху иконите са пресъздадени събитията от последните дни на земния живот на Христос – залавянето, съдът пред Пилат, бичуването. Иконите са изработени по католически образец и са съобразени с архитектурата на параклиса, разказа д-р Анита Комитска, директор на Историческия музей в Чипровци.
Параклисът „Дева Мария – Майка на църквата” ще е духовен дом на малката католическа общност в Чипровци, която вече официално е част от Северната католическа епархия в България.
„Благодарни сме на всички, които помогнаха за изграждането на параклиса, приятелите ни от село Калояновец, които лично се включиха в строителството, на Общината, на кмета Пламен Петков”, подчерта А. Комитска.
Параклисът е с площ от 35 квадратни метра. В съседство на останките на средновековния храм и в специално направена капсула, намираща се под олтара, ще бъдат положени костите на архиереите и монасите-францисканци, съхранявани в местния музей. Строежът на параклиса e завършен през есента на 2019 г. Дарохранителницата и олтарът се изработват в село Житница. Изработва се кръстният път и разпятието, както и закупуването на статуи на Скръбна Дева Мария и Апостол Иван. Витражите ще бъдат три – на единия ще бъде изобразено Успение Богородично, като припомняне за старата катедрала, а на втория витраж ще бъде изобразен Свети Франциск, тъй като първите мисионера там са били францисканци и третият вероятно ще бъде стилизиран символ на Дева Мария.
29.07.2020, 16:54 часа
929 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha