Официално! "Виваком" е продаден за рекордните 2.5 милиарда лева

Официално! "Виваком" е продаден за рекордните 2.5 милиарда лева БТК (позната още с търговската си марка "Виваком") се сдоби с шестия си поред собственик. Това е медийната група "Юнайтед Груп", в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners, се вижда от данните, вписани в Търговския регистър. От компанията потвърдиха, че имат нов собственик. Вероятно "Виваком" ще съобщи промените в собствеността си с официално съобщение в понеделник.
Премахнати са запорите, наложени преди това от синдиците на КТБ заради заем от банкрутиралата банка и от антикорупционната комисия.
Цената по сделката не е обявена официално, но според няколко източника, цитирани от в. "Капитал", става дума за 1,3 млрд. евро или около 2,5 млрд.лв. Това прави сделката най-голямата в най-новата българска корпоративна история. До този момент подобни суми не са плащани за компании, базирани в България. Факт е, че БТК декларира годишни печалби от по над 200 милиона лева в последните години, така че рекордно високата сума, броена за нея, може да бъде окачествена като "справедлива", коментират финансисти.
Досегашният основен акционер Спас Русев обяви преди няколко месеца, че преди години той е купил мобилния оператор за 750 млн. евро. Той остава и в новия надзорен съвет на БТК. Освен него там са представители на BC Partners и "Юнайтед Груп" - Николаос Статопулос е изпълнителен директор на британския фонд, Стилианос Илиа е негов управляващ директор, Драган Шолак е основател на "Юнайтед Груп" , а петият човек в борда е Виктория Боклаг, която пък е главен изпълнителен директор на "Юнайтед".
31.07.2020, 14:42 часа
1562 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha