Зетьов ден е! Черпят прекрасни имена

Зетьов ден е! Черпят прекрасни имена

Днес отбелязваме християнския празник в памет на седемтe братя Великомъченици Макавеи. Празникът е посветен на седемте братя-мъченици, майка им Соломония и учителя им Елеазар, умрели около 180 г. пр. Рождество Христово.
По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават верни на Мойсеевия закон и загиват за вярата си.
В миналото празникът на Макавеите е празнуван в продължение на 12 дни, а в този период хората са гадаели какво ще бъде времето през следващата година.
По стара традиция от 1 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей. Всеки от тях се нарича на един месец от годината, броено от септември нататък. Каквото ще бъде времето през деня, такова ще бъде и през съответния месец. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.
На този ден /първия Макавей/ всички зетьове отиват при тъста си на гости, носят дарове и целуват ръка, затова някъде наричат празника Зетьовден. Гощават ги с вино и пресни питки. Тези ритуални действия са наследство от нашето далечно минало. Те представляват вечния стремеж на хората за здраве и материално благополучие.
От този ден започва Богородичният пост, който продължава две седмици до Голяма Богородица (/5 август/.
На днешния ден имен ден празнуват Макавей, Здравко, Здравка.

01.08.2020, 08:39 часа
2126 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha