Въпреки забраната: Брегът на Дунав край Видин и Русе се напълни с плажуващи

Въпреки забраната: Брегът на Дунав край Видин и Русе се напълни с плажуващи В 40-градусовите жеги брегът на Дунав се напълни с търсещи сянка и прохлада. Къпането в реката обаче се оказа забранено и при Видин, и при Русе.
Много жители на Видин отидоха тази седмица на плажа близо до замъка „Баба Вида“. Някои от тях влязоха и във водата.
„Забраната за къпане е по препоръка на РЗИ, защото водата е опасна за здравето”, обясни Момчил Станков, областен управител на Видин.
Русенци също търсят спасение от жегите край Дунав. След като любимият им Конски плаж беше ликвидиран заради ремонта на крайградската кейова стена, единственото място за отдих и прохлада остана плажът под хижа „Приста”. Русенци го харесват, защото, когато нивото на река Дунав спадне много, буквално по пясъка пеша могат да стигнат до отсрещния остров Люляка.
По цялото крайбрежие на Дунав край Русе обаче къпането е забранено. Пренебрегвайки забраната, за да избягат от горещината в града, хората все пак намират прохлада край реката. Част от тях са подготвени за плаж с чадъри, други - импровизират със сянката.  
От общината са поставили табели, с които предупреждават, че влизането в Дунав на това място е опасно, но глобите за нарушителите са от 2 до 50 лева.
„Има течения, подводни ями, плаващи дънери, неща, които правят реката доста опасна за плуване и за къпане и няма как да се наеме спасител, който да поеме риска в такива условия”, заяви Спасимир Димитров, началник по сигурността в Община Русе.
Проби от реката край Русе се вземали поне два пъти годишно, казаха от РЗИ. Засега не е ясно колко чиста е водата на Дунав, но пък е ясно, че къпането навсякъде в русенско е забранено.
01.08.2020, 11:55 часа
2333 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha