В Беларус предсрочно гласуват за президент

В Беларус предсрочно гласуват за президент В Беларус днес започва предсрочно гласуване на президентските избори в общо 5767 секции, включително 44 извън страната, предаде ТАСС.
Освен сегашния президент Александър Лукашенко за висшия пост претендират още четирима кандидати, регистрирани за изборите. Избирателната комисия отказа регистрация на други двама.
Основният вот е насрочен за 9 август. Беларуската опозиция вижда в предсрочното гласуване възможност за фалшификации, посочва агенцията.
Днес се очаква и годишното обръщение на Лукашенко към беларуския народ и парламента, в което държавният глава ще очертае плановете си за развитие на страната през следващите пет години, посочва БТА. 
В предизборната му програма се казва, че той смята за необходимо до пет години в страната да се проведе референдум за промени в конституцията. Чрез общонародното допитване беларусите "ще определят своите права, задължения, свободи и ангажименти, също и пълномощията на органите на държавната власт", заявява държавният лидер в документа, публикуван днес във в. "Звязда".
Лукашенко изтъква, че смята за важно Беларус да запази своята независимост и суверенитет, да отхвърли зависимостта си в петролногазовата, финансовата и други сфери, но без да прилага "шокова терапия". "Миролюбивата ни дипломация бе и си остава залог на сигурността за беларусите", се казва в програмата му.
Кандидат-президентът Светлана Тихановска, подкрепена от няколко опозиционни сили, предвижда в предизборната си програма, публикувана в същия вестник, Беларус да развива партньорски отношения с всички страни, като се ръководи от националните си интереси.
04.08.2020, 12:59 часа
629 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha