Аспарухов пита мездренчани да поеме ли общината дълг за саниране

Аспарухов пита мездренчани да поеме ли общината дълг за саниране Кметът на Мездра Иван Аспарухов кани всички граждани, обществени организации и юридически лица от общината да участват в публично обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг, предназначен за финансиране на инвестиционен проект: „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в една общинска и четири многофамилни жилищни сгради“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ по договор за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-2.002-0020-C01/08.03.2019 г.
Общата стойност на проекта е 1 195 851.98 лв. и обхваща следните основни дейности:
Стоително-монтажни работи на стойност в размер на 1 138 493.04 лв. с ДДС. В рамките на тези средства ще бъдат въведени енергоефективни мерки в четири многофамилни жилищни сгради на  ул. "Сердика" №7, ул. "Дунав" №3-5, ул. "Христо Ботев" №43 и ул. "Христо Ботев" №2. Енергоефективни мерки ще бъдат въведени и в една общинска сграда на ул. "Ал. Стамболийски" №105
Независим строителен надзор в размер на 34 154.81 лв. с  ДДС
Информация и публичност в размер на 3 600 лв. с ДДС
Разходи по управление на проекта в размер на 19 604.13 лв.
В процеса на верификация на извършените разходи, управляващият орган наложи финансови корекции на три от договорите за изпълнение на СМР. Неверифицираните разходи остават за сметка на общинския бюджет.
Трудностите, които възникнаха във връзка с окончателното приключване на няколко проекта изпълняване по ОП „Региони в растеж“, което по време става след приемането на бюджета за 2020 г., както и занижената събираемост на собствените приходи по време на извънредното положение и след него, водят до формирането на траен дефицит в общинския бюджет. Това налага община Мездра да осигури финансиране на неверифицираните разходи по гореописания проект с дългосрочния кредит от фонд „ФЛАГ“ ЕАД със следните параметри:
Максимален размер на дълга 192 640 лв.;
Валута на дълга – лева;
Вид на дълга – дългосрочен, поет с договор за общински заем;
Условия за погасяване:
1. Срок на погасяване – до 45 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части, без такса за предсрочно погасяване
2. Източници за погасяване на главницата – от собствени бюджетни средства
Максимален лихвен процент – шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4.083%
Други такси, наказателни лихви, неустойки и разноски – съгласно ценовата политика на Фонд ФЛАГ и Управляващата банка
Начин на обезпечение на кредита:
1. Учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на община Мездра, по чл. 45, ал. 1, т. 1, букви от „а“ до „ж“ от Закон за публичните финанси, както и трансфери за местни дейности, включително обща изравнителна субсидия, съгласно чл. 52, ал. 1, т. 1, буква „б“ от Закона за публичните финанси, включително и тези, постъпващи по банкова сметка, вземанията за наличностите по която, настоящи и бъдещи, също са обект на особен залог.
Във връзка с въведените противоепидемични мерки, общественото обсъждане се организира чрез предоставяне на писмени мнения и становища на официалната електронна поща на община Мездра [email protected] в срок до 15 август.
07.08.2020, 15:09 часа
1545 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha